V novi slaščičarni v središču Ljubljane z očarljivim pogledom na sprehajališče ob Ljubljanici boste našli izvirne monoporcijske tortice, kakovostno kavo ter gurmanske slane sendviče, kakršne ste bržkone že okusili, če veliko potujete po Italiji.
Ste na Bregu v središču Ljubljane že opazili novo mestno pridobitev, slaščičarno in sendvičarno Yauya? Če ste sladkosnedi, vam bo hitro prirasla k srcu, kajti izbira njihovih monoporcijskih tortic je resnično pestra: od takih, kjer prevladujejo konvencionalni okusi, kot sta čokolada ali lešnik, pa do slaščic neobičajnih in drznih kombinacij, na primer limona in sivka, pistacija in malina ali bazilika in mandelj. Ponujajo pa tudi nekaj za tiste, ki bi se sladkim prigrizkom raje izognili: gurmanske slane sendviče.
@yummyavanture Nova slaščičarna v centru Ljubljane. Ponujajo tudi focaccia sendviče in sendvič rogljičke! 😍 #yummyavanture #slaščičarna #ljubljana #tiktokslovenija #sendvič #zajtrk ♬ Makeba - Jain
Za Yauyo stoji leta 1996 rojena Ljubljančanka Laura Rotar, ki je leta 2015 zaključila izobraževanje na področju gastronomije in turizma ter slaščičarstva, nato pa pet let vodila slaščičarsko proizvodnjo in se izobraževala pri mednarodno priznanih mojstrih. Ko je pandemija koronavirusa prinesla spremembe na njenem delovnem mestu, ji ni preostalo drugega, kot da stopi na samostojno pot.
"Lastna slaščičarna je bila seveda vedno moja želja, a se mi zdi, da nisi nikoli zares pripravljen na to, ker se ti vedno zdi, da nekaj manjka. Takrat pa dejansko nisem imela več druge možnosti in sem pač šla v to," pravi.
In nastala je Yauya, sprva še "Yauya sweet studio". Laura se je kot "Jauja" predstavljala v otroških letih, ko še ni znala pravilno izgovoriti svojega imena, in četudi ji sprva ni padlo na pamet, da bi lahko ta vzdevek uporabila za ime svoje blagovne znamke, se ji je po tem, ko ji ga je predlagala mama in ko je ugotovila, da ga lahko zapiše na malce drugačen način, zazdel povsem naravna izbira.
Spletno stran in družbena omrežja slaščičarne je vzpostavila sama, pri logotipu pa ji je pomagala sestra njenega tedaj še fanta Bora Rotarja, oblikovalka Pina Marija Rotar. Ob domači hiši v okolici Zaloga, kjer je tedaj živela, je prazen prostor spremenila v studio, kar je bila na začetku dobra rešitev, saj so bila prva naročila precej sporadična in ji je prišlo prav, da je delavnica tako blizu.
"Začela sem s prodajo prek spleta, ponujala sem tudi dostavo, ker je bilo to res najhujše obdobje pandemije, ko se je najbolj poudarjalo dostave brez kontakta. Ko so me ljudje spoznali in nekajkrat kaj naročili pri meni, pa so začeli tudi sami prihajati po tortice," pravi.
Ko se je posel širil, ji je na pomoč priskočil še Bor, s katerim sta se vmes poročila. Sprva je pomagal samo pri dostavah, a ker je bilo naročil vedno več, se je vključil tudi v pomoč v kuhinji in proces izdelave slaščic. Za razliko od Laure, ki se je izobraževala na tem področju, je Bor profesionalni igralec odbojke, vendar je hitro pokazal kulinarično žilico.
"Borovi domači pravijo, da je v otroških letih rad ustvarjal v kuhinji, tako da je očitno ta žilica od nekdaj obstajala, vendar je vmes zaspala in se komaj zdaj ponovno zbudila. (smeh) Seveda je na začetku v posel težko vpeljati nekoga, ki nima osnov tega poklica, tako da sva morala biti mirna in vztrajna, a če ima nekdo vsaj malo občutka, se hitro nauči in pri Boru je bilo tako. Ko sva se spoznala, si nisem mislila, da bo nekoč delal z mano, tako da sem še toliko bolj vesela, da to zgodbo piševa skupaj," pove Laura.
Zadnje leto sta delovanje Yauye tako razširila še na dobavo lokalom na področju Kopra, Ribnice, Novega mesta, Ljubljane-Rudnika in napočil je čas za novo poglavje.
"Ugotovila sva, da če dobavljaš slaščice lokalom, to hitro postane samo neka industrija, če želiš seveda živeti od tega. Kajti v takem primeru moraš delati z velikimi odjemalci, pri teh pa so potrebe večje, zaposliti moraš več ljudi in kakovost pade. Tega si nisva želela, v poštev je prišlo le še to, da najdeva svoj prostor in z delom v večjem obsegu nadaljujeva tam."
Lastnega prostora, ki bi pokril vse njune potrebe, pa v Ljubljani ni bilo najenostavneje najti. Želela sta si namreč prostor, kjer bi se zbirala velika frekvenca ljudi, ki bi bil dostopen z avtomobilom, da bi ljudje lahko samo na hitro pobrali tortice, ter ki bi imel glede na to, da vse svoje produkte pripravljata na licu mesta, tudi veliko pripravljalnega prostora, ne le prostora za stranke.
Ogledala sta si ogromno lokacij in povsod ju je kaj zmotilo, dokler nista našla kotička na Bregu. Ta je izpolnjeval vse njune zahteve, razen dostopnosti z avtom, a sta bila pri tej točki pripravljena sprejeti kompromis, saj je v neposredni bližini parkirišče ob Križankah, pa tudi nekaj drugih parkirnih točk.
Za notranje oblikovanje prostora je nato zopet poskrbela Pina Marija Rotar, ki je sledila Laurinim idejam o toplem, domačnem prostoru, v katerem se francoski in italijanski dizajn prepleteta z avstralskim minimalizmom, za mizarskim delom pa stoji Mizarstvo 4MK - Marjan Kovač in njegov sin Mike, ki je bil po spletu okoliščin sošolec Pine Marije.
Glede na to, da se je Lauri in Boru pri vodenju lokala pridružil še dober prijatelj in vrstnik Jakob, lahko zapišemo, da za zgodbo Yauye, pa naj gre za blagovno znamko ali urejanje prostora, res stoji entuziastična ekipa mladih ljudi, ki srčno verjamejo v to, kar počnejo.
"Morda je prav naša mladost prednost, saj si upamo več," pravi Laura Rotar. "Dela v prostoru in nasploh pred odprtjem je bilo sicer res ogromno, a lahko rečeva, da je na koncu izpadlo točno tako, kot sva si želela."
Novost: gurmanski sendviči
V Yauyi, ki se je uradno odprla pred nekaj tedni, boste torej našli Laurine že od prej prepoznavne monoporcijske tortice (namig: stranke najpogosteje povprašujejo po okusih Travel Lavanda s sivko in limono in Le Figaro s pinjolami, morsko soljo, figo in rožmarinom) ter specialty kavo Stow, vendar pa to ni edino, zaradi česar se turisti in domačini z navdušenjem ustavljajo pri njiju. Ponudbi sta namreč dodala gurmanske slane sendviče, kakršne ste gotovo že okusili, če veliko potujete po Italiji.
"Ogromno sva hodila v Italijo, kjer so ti sendviči na vsakem vogalu, tako da je nekoč Bor rekel - kaj pa, če bi tudi midva začela še s tem? Jih bova že znala narediti," pravi Laura. Preden sta jih ponudila obiskovalcem Yauye, sta nekaj časa sama eksperimentirala z okusi in poskušala različne kombinacije. Očitno uspešno, kajti sendvičev zdaj zmanjkuje tako hitro, da kdaj – kljub temu, da so odprti šele kratek čas – sploh ne uspeta dovolj hitro obnoviti zalog. Yauya Sweet Studio se je tako preimenoval v Yauya Patisserie.
"Čisto po pravici povedano naju je na začetku skrbelo, da bodo sendviči in tortice ostajale, saj mora biti oboje sveže, pripravljeno vsak dan sproti. Ampak vsega zmanjka, kar se nama zdi neverjetno! Prvi dan odprtja je bilo sicer tako, da se je prodaja tortic čez dan malo ustavila, a se je po šesti uri popoldne zgodil naval in pobrali so čisto vse," se smeje Laura, ki ji največ pomenijo navdušeni izrazi na obrazih ljudi, ki njene tortice pojedo že v slaščičarni.
"Prej nisem imela te izkušnje, ker so ljudje prišli tortice iskat ali pa smo jim jih dostavili, tako da so jih pojedli doma. Zdaj pa, kadar se usedejo v lokal in naročijo tortice, včasih malo kukam od strani in redkokaj me razveseli tako kot tisti "Mmmm!", ko okusijo prvi grižljaj. Takrat pomislim, da sem na pravi poti."
Na pravo pot pa sta očitno z Borom stopila tudi z gurmanskimi sendviči, glede na to, da so slane sendviče, ki lahko nadomestijo kosilo, pred kratkim začeli ponujati tudi v sloviti Pekarni Ana.
"Marsikdo, ki pride in vzame sendvič, nama reče - končno! Kje ste bili vsi do zdaj?" pomanjkanje tovrstnih prigrizkov v Ljubljani in Sloveniji nasploh opaža tudi Laura Rotar. "Zdi se mi, da si vsi želijo več stvari, ki jih lahko poješ spotoma, sredi dneva, vseeno pa so hranilni, okusni ... če je v Italiji nekaj takega samoumevno, pri nas še ni. Zato tudi tako hitro zmanjkujejo."
"Stranke občutijo, da smo majhen in srčen kolektiv, ki dela na kakovosti. Za vsako stvarjo, ki jo vkomponiramo v ponudbo, trdno stojimo. To smo mi in dajemo vse, kar imamo. Tako okoli nas nastaja prijetna skupnost, kar se očitno pozna tudi na obisku," ob koncu našega pogovora še pove Laura Rotar. "Neizmerno smo veseli, da so nas ljudje tako lepo sprejeli in upamo, da bo tako ostalo," zaključi in namigne, da se v prihodnosti v ponudbi Yauya Patisserie obetajo še sladoled in sladki rogljički, njena vizija za prihodnost pa je tudi mednarodna prepoznavnost.
Vis dette opslag på Instagram
https://www.metropolitan.si/trendi/samo-kozlevcar-in-specialty-kava/