N. V. | 23. 12. 2023, 08:00
Pred prazniki je dobro vedeti: to je edini kruh, ki ga lahko jeste, kolikor želite
Povedali vam bomo nekaj, kar tudi sami veste, a si tega bržčas nočete priznati – kruh preprosto ni zdrav. Toda obstaja zdrava rešitev, ki jo priporočajo tudi kardiologi.
Z zdravstvenega vidika ni nobenega dobrega razloga, da bi uživali kruh – razen če sledite receptu kardiologa Stevena Gundryja. Po mnenju kardiologa iz Nebraske obstaja samo ena vrsta kruha, ki jo lahko zares jeste brez občutka krivde.
In prav nič nas ne preseneča, da ta kruh sploh ne vsebuje žit. Gundry ga v svoji knjigi The Plant Paradox imenuje "skoraj kruh" in ne vsebuje soje, kvasa ali glutena.
Iz česa je sestavljen?
Jajčnega beljaka, mandljeve moke, kokosovega olja, kokosove moke, moke iz sladkega krompirja, lešnikove moke, mandljevega masla in še nekaj stvari. En kos ima po njegovem receptu 90 kalorij, Gundry pa je seveda zagnal tudi proizvodnjo, zato v knjigi ne razkriva celotnega recepta.
A ker je sam dejal, da je navdih za kruh dobil pri paleo dieti, ki je bogata z recepti za kruh s podobnimi sestavinami, lahko tudi vi pripravite svojo različico zdravega "skoraj kruha". Izbrali smo enega izmed trenutno najbolj priljubljenih na internetu, vi pa lahko raziščete različice na to temo.
Recept:
- dve skodelici mandljeve moke
- tretjino skodelice in žlico mletega lanu
- čajno žličko celih lanenih semen
- pol čajne žličke soli
- čajno žličko sode bikarbone
- pol skodelice jušne osnove
- šest žlic masla
- štiri jajca
- čajno žličko jabolčnega kisa
- pol skodelice grškega jogurta
Postopek:
V veliki skledi zmešajte vse praškaste sestavine in lan. V ponvi stopite maslo in pustite pet minut, da se ohladi. Stopljeno maslo zmešajte z jajci, kisom in jogurtom.
Z gumijasto lopatko nežno mešajte mokre in suhe sestavine, dokler ne dobite moke. Pazite, da ne premešate preveč, sicer bo postalo pregosto in mastno.
Vlijete v pekač obložen s papirjem za peko. Po želji potresite še z malo lanu. Pecite na 175 stopinjah približno 25 minut. Z zobotrebcem preverite, kdaj je pečeno.
Pustite, da se kruh ohladi v pečici, nato ga narežite na tanke rezine in postrezite. Da ta kruh ostane svež, ga zavijte v papirnato brisačo in položite v nepredušno vrečko z zadrgo.
Novo na Metroplay: Karin Velikonja | Slovenka, ki je odprla prvi holistični studio v Evropi