R. K. | 12. 4. 2023, 07:00 | Vir: Aktivni.si
Ste za veliko noč skuhali preveč jajc? Razkrivamo, do kdaj bodo ostala užitna
Če pirhe hranimo na pravilen način, jih bomo lahko v miru pojedli, preden se bodo pokvarili.
Spadate tudi vi med tiste, ki obožujejo barvanje pirhov in v ta namen vsako leto skuhajo več jajc, kot jih lahko v prazničnem času pojedo? Čeprav so velikonočni pirhi v prvi vrsti okras, je vprašanje, do kdaj so užitna, še kako na mestu. Preverite, koliko časa jih lahko hranite in do kdaj jih morate pojesti, da bi se izognili metanju hrane v smeti. Za vas pa smo pripravili tudi priročen kuharski nasvet.
Če jih hranimo pravilno, so užitna več dni
Trdo kuhana jajca imajo krajši rok trajanja kot sveža, saj se med procesom kuhanja odstrani zaščitni plašč, ki pri svežih jajcih preprečuje vstop bakterij v notranjost jajca. Trdo kuhana jajca, ki jih še nismo olupali, tako užitna ostanejo približno teden dni, a jih moramo hraniti v hladilniku.
Ker pirhe velikokrat hranimo pri sobni temperaturi, moramo biti na to, kako dolgo jih pustimo zunaj hladilnika, še posebej pozorni. Strokovnjaki svarijo, da sta že dve uri na sobni temperaturi dovolj, da se jajce okuži. Lastne izkušnje pa pogosto kažejo, da lahko zdržijo tudi nekoliko dlje. A zaradi varnosti jih je vseeno bolje čim hitreje shraniti v hladilnik.
Kako pravilno skuhati dobro trdo kuhano jajce?
Kuhanje trdo kuhanih jajc morda res ni najbolj zahteven kulinarični podvig, a skuhati dobro trdo kuhano jajce, ki ob kuhanju ne poči, ga je enostavno olupiti, njegov rumenjak pa nima zelenega roba, ni tako preprosto.
Preverjeno deluje, če jajca položimo v kozico v eni plasti, tako da imajo okoli sebe še dovolj prostora. Nato posodo napolnimo s hladno vodo, ki naj sega približno 2 cm čez jajca. Vse skupaj pri srednji temperaturi počasi segrevamo do vretja. Ko vsebina zavre, posodo pokrijemo in odstavimo, jajca pa pustimo v vroči vodi in pri tem pokrova ne odpiramo še od 12 do 15 minut. Jajca nato poberemo iz vode in s hladno vodo ohladimo.
Kakšna jajca je najlažje olupiti?
Zeleni rob, ki se včasih pojavi okoli rumenjaka, ni nevaren, je le znak, da smo jajca kuhali predolgo ali na previsoki temperaturi. Rob je posledica reakcije med žveplom v beljaku in železom v rumenjaku. Jajca, ki so starejša, se tudi lažje lupijo. Razlog je ta, da je v njih več zraka kot v svežih. S starostjo namreč jajce skozi lupino izgubi nekaj svoje notranjosti. Najlažje bomo olupili približno teden dni stara jajca.
Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču