Uredništvo | 29. 11. 2023, 09:07

Zakaj številne restavracije gostom najprej postrežejo kruh? Razlog za to se skriva predvsem v ...

Profimedia

Ste vedeli, zakaj številne restavracije svoje goste še vedno najprej pozdravijo s košarico kruha? Razlog je sila zanimiv ...

V Sloveniji (in marsikje drugod po svetu) verjetno ni družine, v kateri ne bi bil vsaj nekdo, ki je obseden s ... kruhom! "Kako naj jem juho, če ni kruha?!" smo zagotovo slišali že vsi. Nekateri so na kruh nori do te mere, da bi ga jedli povsod. Še ob sladicah ... Življenja številnih se dejansko vrtijo okrog kruha. "Si kupil kruh? Oh, joj, kaj pa zdaj, imamo samo star kruh! Si prepričan, da bo dovolj kruha za vse?" Svet se je morda že res drastično spremenil, ljudje smo postali svojevrstni modernizirani roboti, toda prste stran od kruha! 

V povprečju naj bi človek letno zaužil 24,1 kilograma kruha.

V povprečju naj bi človek letno zaužil 24,1 kilograma kruha.

Profimedia

Prav zato res ni presenetljivo, da številne restavracije še vedno svoje goste najprej pozdravijo s košarico kruha. Če je še rahlo topel in hrustljav, bi sreča ljudi za mizo težko bila večja ... Toda ali ste se že kdaj vprašali, zakaj je to tako? Zakaj restavracije gostom redno servirajo kruh, še preden jim na mizo prinesejo karkoli drugega?

Odgovor je precej preprost in priča o tem, da smo se ljudje morda že res maksimalno modernizirali, a kljub vsemu v dušah ostajamo tradicionalisti. Najbolj prepričljiva teorija o tem, zakaj v številnih restavracijah ne gre brez kruha, je povezana prav s tradicijo. Ko so v restavracijah in gostilnah ponujali le en obrok z drago beljakovino, je to, da so se stranke lahko nasitile s kruhom, pomenilo, da bodo pojedle manj dražje glavne jedi. Ko so jedilniki začeli ponujati večjo raznolikost, so ljudje ne glede na vse še vedno pričakovali, da jim bodo postregli s kruhom. Tradicija se nadaljuje še danes. 

Leta 2016 je v raziskavi v Veliki Britaniji skoraj 50 odstotkov ljudi priznalo, da kruh jejo vsak dan.

Leta 2016 je v raziskavi v Veliki Britaniji skoraj 50 odstotkov ljudi priznalo, da kruh jejo vsak dan.

Profimedia

Številni drugi ugibajo, da želijo gostinci s kruhom na mizah preprečiti, da bi potrošniki med čakanjem na svoje naročilo postali lačni in posledično slabe volje ter razdražljivi. Svetovni splet sicer ponuja pet glavnih razlag, zakaj številne restavracije svoje goste pričakajo s kruhom na mizah:

Pričakovanje gostov

Postrežba kruha je v mnogih kulturah del pričakovanj ob obisku restavracije. Kruh zanje predstavlja zalogaj dobrodošlice in nekaj, s čimer si krajšajo čas med čakanjem na naročeno hrano.

Gostinska tradicija

V nekaterih državah je postrežba kruha pred obedom tradicionalna praksa. To je lahko del kulturne dediščine ali preprosto del ustaljenih navad v gostinstvu.

Ohranjanje apetita

Kruh, ki ga postrežejo pred obrokom, lahko pomaga pri vzpostavljanju apetita. Če ste lačni in čakate na obrok, lahko kruh pomaga zapolniti to časovno vrzel in omogoči boljšo izkušnjo uživanja glavnih jedi.

Statistika razkriva, da s prodajo kruha letno največ zaslužijo na Kitajskem.

Statistika razkriva, da s prodajo kruha letno največ zaslužijo na Kitajskem.

Profimedia
Dodaten zaslužek

V nekaterih restavracijah je postrežba kruha tudi del poslovne strategije. Čeprav se kruh pogosto postreže brezplačno, obstajajo restavracije, ki za postrežen kruh dodatno zaračunajo.

Gostinska ponudba

Kruh je tudi relativno poceni sestavina, ki jo je preprosto pripraviti in ponuditi gostom. Restavracije lahko s tem ustvarijo dodano vrednost in boljšo izkušnjo obiska.

Pa dober tek, če ste ravno pred tem, da ugriznete v kos ... kruha!

Novo na Metroplay: "Materinstvo ti da novo dimenzijo organizacije, produktivnosti in empatije" | Sonja Šmuc