Uredništvo | 26. 9. 2024, 14:15
V Ljubljani je zadišalo po omamni kavi, poglejte, kaj se je dogajalo
Obiskovalce so privabljale omamne vonjave najboljših specialty kav.
Pretekli konec tedna, 21. in 22. septembra 2024, je v Ljubljani dišalo po kavi. V Mestnem muzeju Ljubljana se je namreč odvijal težko pričakovani Ljubljana Coffee Festival, ki je mesto napolnil z omamnimi vonjavami najboljših specialty kav.
Festival, ki je namenjen praznovanju kulture specialty kave v Sloveniji in je svojevrstno darilo Ljubljani in kavni kulturi v Sloveniji, je ponudil tudi edinstveno platformo za povezovanje ljubiteljev kave in strokovnjakov z vsega sveta.
Obiskovalci, ki so napolnili prav vse kotičke festivala, so uživali v bogatem programu: več kot 30 svetovno priznanih strokovnjakov iz sveta kave, vključno z lastniki prestižnih kavnih plantaž, znanstveniki, svetovnimi prvaki baristov in vrhunskimi chefi iz slovenske visoke kulinarike, jim je omogočilo neomejeno okušanje kave, udeležbo na strokovno vodenih predavanjih in delavnicah ter spremljanje razburljivih tekmovanj med najboljšimi baristi.
Morda vas zanima tudi:
Sodelovali tudi slovenski chefi
Dvodnevni festival se je začel z ekskluzivnim dogodkom "Kava nadomešča vino" v Restavraciji Strelec. Edinstveno gastronomsko potovanje je na novo opredelilo tradicionalno povezovanje hrane in pijače. Meni, ki ga je sestavil priznani kuharski mojster Igor Jagodic, je v harmoniji s skrbno izbranimi specialty kavami, ki jih je pripravil Peter Ševič, prvi mednarodno certificirani trener kuhanja kave v Sloveniji in vizionar v industriji specialty kave, pokazal, kako lahko kava prevzame vlogo vina v vrhunski kulinariki.
V okviru festivala je izstopala tudi okrogla miza Kava kot del menija visoke kulinarike v prihodnosti, kjer so svetovno priznani strokovnjaki in vodilni slovenski chefi raziskovali prihodnost vključevanja kave v visoki kulinariki. Na panelu so sodelovali James Hoffmann, Tim Wendelboe, Dale Harris ter slovenski kuharski mojstri Tomaž Bratovž, Igor Jagodic in Mojmir Šiftar.
Mojmir Šiftar je izpostavil ključno vlogo sodelovanja med chefi in pražarji ter dejal, da je za uspešno vključitev kave v menije treba zgraditi zaupanje, Igor Jagodic pa je razkril, da si pri sestavljanju menija prizadeva za sezonsko kavo, ki bi se skladala z jedmi in njihovimi sestavinami.
Navdušenje nad bogatim svetom kave je izrazil tudi Tomaž Bratovž: po njegovem mnenju kava namreč ponuja ogromno možnosti za raziskovanje v kulinariki.
Novo na Metroplay: "Materinstvo ti da novo dimenzijo organizacije, produktivnosti in empatije" | Sonja Šmuc