N. V. | 11. 5. 2024, 09:00
Vegeta z vrta: ta začimba bo obogatila okus jedi, pa še zelo zdravilna je
To začimbo bi moral imeti vsak na svojem vrtu.
Luštrek je zeleno zelišče z intenzivnim vonjem, ki spominja na zeleno. Izhaja iz družine peteršilja in solatam, juham, omakam in drugim jedem daje sladko-grenak okus.
Kdaj posaditi luštrek?
Najboljši čas za sajenje te rastline je od februarja do maja, uspešno pa jo sejemo avgusta ali septembra. Ne glede na to, ali jo želite posaditi v lonec ali na vrt, ima ta rastlina rada zemljo, ki zadržuje vlago. Pri sajenju je treba seme dati v nekaj centimetrov globoko luknjo, poroča agroklub.rs.
Če ste luštrek najprej posadili v lonec, je treba sadiko mesec dni po sajenju prestaviti iz lončka na vrt. Idealno višino bo dosegel v treh letih.
Ta rastlina je odporna proti nizkim temperaturam, zato jo lahko gojite leto za letom na istem mestu. Rada ima sonce v hladnih podnebjih ali delno senco v toplih podnebjih. Potrebuje redno zalivanje.
Obrezovanje spodbuja bujno rast
Ko zraste, potrebuje približno 90 kvadratnih centimetrov prostora. Lahko zraste do 1,5 metra visoko, zato luštrek ob toplem vremenu obrežite, če ne želite, da se bo razrasel. Obrezovanje bo tudi spodbudilo pojav novih listov. Za obvladovanje plevela je ključnega pomena redno pletje.
Uporaba
Z uporabo luštreka lahko dodate bogato in aromatično dimenzijo svojim najljubšim jedem. Če ga želite uporabiti kot začimbo, izkoristite liste te rastline. Najboljši čas za obiranje listov je zjutraj, ko so najbolj sveži, in kot smo že omenili, avgusta ali septembra. Pri obiranju izberite sveže, zdrave liste luštreka. Sušite ga pozimi. Razporedite liste na čisto kuhinjsko krpo ali papirnate brisače in jih pustite, da se posušijo na zraku, stran od neposredne sončne svetlobe. Posušene liste shranite v tesno zaprti posodi na temnem in suhem mestu.
Dobra stran luštreka je, da ga lahko uporabimo celega. Korenine luštreka so prav tako užitne. Izruvajte jih jeseni, operite, olupite in nasekljajte. Uporabite sveže ali posušene v juhah in enolončnicah za dodajanje globine okusa.
Olje
Zelo preprosto lahko pripravite tudi olje iz luštreka, za katerega nekateri trdijo, da deluje kot afrodiziak. Lahko pa vam prav tako koristi za dodajanje prijetnega okusa kulinaričnim kreacijam. Olje uporabite pri začinjanju juh in omak, pripravi solatnih prelivov ali mariniranju mesa. Zaradi prijetnega vonja pa se lahko olje luštreka uporablja tudi kot osnova za izdelavo naravnih parfumov.
Za pripravo olja uporabite sveže liste luštreka. Temeljito jih operite, potem pa počakajte, da se posušijo na zraku. Grobo jih nasekljajte ali strgajte, potem pa jih natresite v kozarec ali steklenico. Prelijte jih z rastlinskim oljem po izbiri – dobro se obneseta olivno in sončnično olje. Količino olja prilagodite glede na količino luštreka, a poskrbite, da bodo listi popolnoma potopljeni. Steklenico ali kozarec zaprite in pustite na hladnem, temnem mestu teden ali dva. Vsak dan nežno pretresite kozarec, da premešate arome. Po dveh tednih olje prelijte skozi cedilo, da odstranite ostanke listov, nato pa ga prelijte v čisto steklenico. Potem ga hranite na temnem in hladnem mestu.
Luštrek je dober za zdravje (pa tudi za povečanje spolnega sla)
Luštrek so uporabljali že v rimskih časih, a takrat so ga poznali le kot afrodiziak, imenovali pa so ga 'rastlina zaljubljencev' in je bil ključna sestavina vseh ljubezenskih napojev. Dolgo je veljal tudi kot ljudsko zdravilo proti zlatenici.
Dejstvo je, da ta rastlina krepi imunski sistem, je dobra za dihala in zdravje ledvic. Luštrek priporočajo tudi kot zdravilo za revmatizem, otekline in vročino. Je naravni diuretik in je dober tudi za prebavo.
Zato ne odlašajte, posadite ga!
Novo na Metroplay: "Materinstvo ti da novo dimenzijo organizacije, produktivnosti in empatije" | Sonja Šmuc