La. P. | 13. 6. 2023, 20:00

Osvežilna oranžna pregreha: poznate zgodovino in način priprave svoje najljubše poletne pijače?

Profimedia

Če je bil osvežilen, rahlo grenak koktajl Aperol Spritz včasih stalnica ob obisku naših zahodnih sosedov, ki si ga radi privoščijo celo ob kosilu, se je v zadnjih letih že dodobra prijel tudi pri nas. Pa poznate njegovo zgodovino?

Ob poletnem sprehodu mimo 'trendi' mestnih lokalov na marsikateri mizi izstopa oranžna barva v lepo dekoriranem kozarcu za koktajl.

Če so se Slovenke in Slovenci na že skoraj kultni koktajl Aperol Spritz, ki je bil leta 2019 uvrščen na deveto mesto med najbolje prodajanimi koktajli na svetu, včasih najraje odpravljali v Italijo, je v zadnjih letih postal tudi ena bolj priljubljenih poletnih pijač v domačih lokalih.

A roko na srce, vsi gostinci in barmani še niso osvojili umetnosti priprave Aperol Spritza. Četudi koktajl vsebuje le tri sestavine, je lahko, če ne sledimo natančno razmerju, hitro preveč voden ali pa se bolj kot značilen okus grenčice Aperol okuša peneče vino.

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!

Profimedia

Popoln Aperol Spritz zmešate tako ...

Originalen recept je pravzaprav precej preprost: sestavine, ki tvorijo Aperol Spritz, to so aperitiv Aperol, peneče vino prosecco in gazirana voda, si morajo v kozarcu poljubne velikosti slediti v razmerju 3 (prosecco) : 2 (Aperol) : 1 (gazirana voda). Preden začnemo mešati, obvezno dodamo veliko ledu, če želimo popestriti videz pijače, pa na koncu še rezino pomaranče.

Zraven se najbolj poda klasičen tanek čips ali obloženi kruhki z različnimi nadevi.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aperol Spritz (@aperolspritzofficial)

Kako se je vse začelo?

Grenčica Aperol ima več kot stoletno zgodovino, saj sta ga brata Luigi in Silvio Barbieri iz Padove, ki sta od očeta podedovala podjetje za proizvodnjo likerjev, izumila leta 1919, po več kot sedemletnem eksperimentiranju z različnimi sestavinami in razmerji.

Recept zanj je do danes ostal skrivnost, znano pa je, da med drugim vsebuje rabarbaro, pomaranče, encijan in kininovec. Njegovo ime izvira iz francoskega slengovskega izraza za aperitiv - apero.

Aperol je priljubljenost začel pridobivati po prvi svetovni vojni, predvsem so ga začeli takrat uživati v Padovi in Benetkah. V petdesetih letih, nekako sočasno z izidom prve reklame za Aperol, pa se je nato pojavil še recept za "Aperol Spritz", ki se je do osemdesetih let razširil po celotni Italiji in nato še po vsem svetu.

Zgodovina "špricev", alkoholnih pijač, zmešanih z gazirano vodo, ima v Italiji sicer dolgo tradicijo, saj naj bi izraz "spritz" izviral iz 19. stoletja, ko so bili deli Benečije v severni Italiji pod Avstro-Ogrsko.

Obiskovalcem in vojakom iz drugih območij avstro-ogrskega imperija so se italijanska vina zdela premočna, zato so jih najprej razredčevali z vodo. To je sčasoma zamenjala gazirana voda, pozneje pa so vina nadomestili še likerji.

Novo na Metroplay: Maja Keuc iskreno o življenju na Švedskem in kaj jo je pripeljalo nazaj