Uredništvo | 29. 3. 2024, 09:01
Preprosta tehnika barvanja, s katero bodo vaši pirhi videti še posebej čarobni
Enostavna tehnika barvanja pirhov bo posebej navdušila tiste, ki so pogosto v stiski s časom.
Velika noč je pred vrati in če ste vsaj malo naklonjeni tradiciji, ob največjem krščanskem prazniku ne gre brez barvanja jajc oziroma pirhov.
Za barvanje obstajajo najrazličnejše tehnike, od barvanja s sodo bikarbono ali čebulnimi olupki do servietne tehnike, a poznavalci pravijo, da je najhitrejša in najlažja tehnika barvanje s pomočjo pare – pa ne le to; pirhi, pobarvani na tak način, bodo videti še posebej magično.
Kakšen je postopek? Kurir.rs priporoča, da jajca skuhate dan pred barvanjem ali vsaj zjutraj, če se nameravate barvanja lotiti zvečer, da se v tem času dobro ohladijo. Kuhajte jih 4 do 5 minut; ni nujno, da so popolnoma skuhana, saj bo pozneje k temu pripomogla para.
Za barvanje boste nato potrebovali vrečke z barvami, ki jih je mogoče kupiti v skoraj vsaki trgovini. Priporočene barve so zelena, modra, rdeča in vijoličasta, saj so najmočnejše, zato boste z njihovo pomočjo dobili najbolj izrazite vzorčke.
Morda vas zanima tudi:
Jajca nato poškropite s kisom (ali jih v celoti potopite vanj) in jih razporedite po kovinskem cedilu. V večjo posodo nalijte vodo, nanjo postavite cedilo (a pazite, da vode ni toliko, da bi uhajala v cedilo) in jo položite na štedilnik, kjer jo segrevajte na šibkem ognju.
Med segrevanjem odprite vrečke z barvami in z njimi potresite pirhe: vsakega z vsemi barvami. Bodite pozorni, da barve nanašate, preden se jajca pretirano segrejejo, sicer se barvni prah ne bo dobro prijel.
Če opazite, da je para popolnoma izsušila jajca, pa jih ponovno poškropite s kisom, saj bo barva na suhih pirhih slabše obstojna.
Ko ste porabili vse barve, posodo, v kateri je cedilo s pobarvanimi pirhi, pokrijte s pokrovom. Para bo v 15 do 20 minutah naredila svoje in barve se bodo v magičnih vzorcih razlile po pirhih. Če bodo kje ostale grudice barve, lahko to rešite tudi tako, da jih ponovno poškropite s kisom, še svetuje Kurir.rs.
Kuhana jajca odstavite z ognja, splaknite pod tekočo vodo in pustite, da se posušijo. Za prekrasen lesk jih obrišite še z vato, namočeno v olje, preden z njimi okrasite mizo.