L. PA. | 10. 12. 2023, 20:00
5 dobrot, ki jih morate poskusiti na dunajskih božičnih sejmih (ideja za kulinarični vikend izlet)
Če je kje res preprosto ujeti duh božiča, je to gotovo decembra na Dunaju, kjer bodo na svoj račun prišli tudi vsi ljubitelji prazničnih kulinaričnih dobrot.
Pravljična dekoracija, očarljiva božična drevesca, kočije, ki krožijo po mestnem središču, vonj po punču, kuhanem vinu, praženih mandljih in maronih, če imate srečo, pa še snežinke, ki se v gostem plašču spuščajo na okrašene ulice: če je kje res preprosto ujeti duh božiča, je to decembra na Dunaju.
Dunaj je zgodovinsko mesto, polno impresivnih kotičkov za ljubitelje arhitekture, umetnosti, nakupovanja in vsega ostalega, zato se obisk avstrijske prestolnice izplača v vseh obdobjih in letnih časih, v decembru pa je poudarek gotovo tudi na božičnih sejmih.
Teh na Dunaju ni malo, najbolj znan je gotovo božični sejem pred mestno hišo, kjer lahko obiščete več kot sto stojnic z dekorativnimi izdelki, hrano in pijačo, pa božična tržnica na Stephanplatzu, tik ob veličastni gotski katedrali, nas pa je posebej navdušil božični sejem pred baročno cerkvijo Karlskirche, znan tudi kot Art Advent.
Tam je poudarek predvsem na unikatnih rokodelskih izdelkih lokalnih umetnikov in na kakovostni lokalni hrani.
Toda ne glede na predmete in izdelke, ki jih boste našli na stojnicah omenjenih sejmov, je eno gotovo: povsod ne bo manjkalo dobre hrane in pijače. Da se v vsej ponudbi ne izgubite, smo za vas izbrali pet jedi, ki jih morate nujno poskusiti, če se na enega dunajskih božičnih sejmov odpravljate prvič.
Morda vas zanima tudi:
Dobrote boste tako kot na slovenskih adventnih sejmih najlažje poplaknili z belim ali rdečim kuhanim vinom (glühwein), še bolj nepogrešljiv pa je na Dunaju punč, priljubljena praznična alkoholna pijača, ki naj bi jo po osnovnem receptu sestavljalo pet elementov: alkohol, sladkor, limona, voda in čaj (ali začimbe), seveda pa ima vsak svojo različico.
1. Käsekrainer (svinjska klobasa s sirom)
Če ste na sejem prispeli zelo lačni, si privoščite "käsekrainer". To je ocvrta ali pečena svinjska klobasa, oplemenitena z majhnimi koščki sira in postrežena z rezino temnega kruha ali bele žemljice ter gorčico ali kečapom.
2. Langoš
Langoš je sicer madžarska specialiteta, a jo še iz časov monarhije obožujejo tudi Dunajčani. Gre za precej veliko, ploščato pecivo iz kvašenega testa, ki je najboljšega okusa sveže ocvrto ter potreseno z veliko česna in soljo. Z langošem se boste hitro okrepčali, če potrebujete energijo za prebijanje med neštetimi božičnimi stojnicami, a zaradi obilice česna se mu je mogoče smiselno izogniti, če ste božični sejem izbrali za mesto romantičnega zmenka.
3. Nadevan krompir
Rahel pečen krompir, nadevan s sirom, salamo, koruzo in omakami po želji je klasika dunajskih božičnih sejmov, za katero vam gotovo ne bo žal, če jo boste poskusili, pa tudi najedli se boste, saj so porcije precej velike. Če vam ni všeč ideja nadevanega krompirja, pa lahko na stojnicah najdete tudi kar nekaj drugih tradicionalnih prigrizkov na krompirjevi osnovi.
4. Raclette
Raclette je švicarska dobrota – sir segrejemo in ga stopljenega postrežemo z dodatki, običajno krompirjem –, ki pa jo boste v različnih oblikah našli na kar nekaj stojnicah dunajskih božičnih sejmov. Na Art Adventu vam omamen stopljen sir na primer postrežejo na kruhu v kombinaciji s salamo ali drugimi dodatki po vaši želji.
5. Bratapfel (pečena jabolka)
Za konec še nekaj sladkega! Sladkih dobrot na dunajskih božičnih sejmih sicer res ne manjka: od vafljev do palačink, jabolčnih štrudljev in tako dalje. Vsekakor pa poskusite tudi pečena jabolka, sicer nemško, a tudi v Avstriji zelo priljubljeno jed, ki se lahko pripravlja s številnimi nadevi, najpogosteje z vaniljevo kremo.
Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču