Medtem ko so v ZDA natakarji pogosto plačani od napitnin, ta v nekaterih azijskih državah velja za žalitev. In kako je pri nas, se sprašujejo tujci.
Je dajanje napitnine gostincem, taksistom, vratarjem, voznikom turističnih avtobusov in drugim zaposlenim v turistično-storitvenem sektorju v Sloveniji obvezno ali ne, je eno od vprašanj, ki ga je pogosto zaslediti na popotniškem forumu Slovenia Travel Forum na Facebooku. In če je odgovor da, koliko napitnine pustiti, se sprašujejo tujci, ki nameravajo obiskati našo državo.
Sploh ameriški turisti si niso na jasnem glede tega pri nas (in v Evropi nasploh). V ZDA so namreč natakarji večinoma odvisni od napitnin, ki jih dobijo od strank, gre tudi za edino državo na svetu, kjer pričakovana napitnina znaša kar 20 odstotkov cene obroka oziroma računa. V nekaterih državah restavracije strežbo tudi ločeno zaračunajo, denimo v mnogih restavracijah in bistrojih po Italiji, kjer gre za neke vrste obvezno napitnino.
Napitnine v Sloveniji niso običajne
Tako je odgovorila večina članov skupine. Da v Sloveniji ne dajemo napitnin, so se strinjali tako domači kot tuji člani. Francozinja Klavdija je zapisala: "Slovenija je evropska država, kjer imajo plačo po kolektivnih pogodbah, tako zaračunani kot prikazani zneski na računih že vsebujejo davke. Če je gost zadovoljen s strežbo, zaokroži račun navzgor. Če pa je izjemno zadovoljen, natakarju pusti 1 ali 2 evra. Lepo je, če se pusti napitnina, ampak ta v Sloveniji ni nikoli obvezna."
Pritrdil ji je tudi Goran, ki je zapisal: "Napitnina je v Sloveniji res stvar vsakega posameznika, nekateri jo dajo, nekateri ne," medtem ko je pri nas živeča tujka navedla: "Živim tukaj in vedno dajem napitnino, sploh če menim, da je bila storitev dobra. Če plačujete s kreditno kartico, ponekod napitnine ne morem dodati, to vseeno pustim posebej v kovancih."
"Slovenci večinoma zaokrožijo račun, če je ta na primer 4,50 evra, pustijo 5 evrov," so odgovarjali številni.
Ali napitnine ogrožajo plače?
"Majhne napitnine so vedno dobrodošle, vendar napitnina za natakarja ni plača, tako kot je to v Ameriki," je bilo eno od pojasnil. Člani so se v glavnem strinjali, da je napitnina odvisna od storitve. "Če se vam je postrežba zdela nad pričakovanji, je prav, da pustite napitnino, 10 odstotkov računa bi bilo v tem primeru vrhunsko," je bilo prebrati.
Ameriški član skupine je ob tem dejal: "Napitnine so v ZDA brez nadzora. Podjetja izkoriščajo velikodušne Američane tako, da na račun napitnin znižujejo plače delavcev, ne delajte iste napake v vaši čudoviti državi," je opozoril na eno od negativnih plati dajanja napitnin.
Jasna je ob tem svetovala: "Mislim, da vam ni treba dajati velike napitnine, če pa že, daš toliko, kot se ti zdi, da je prav," medtem ko je Polona s tujci delila: "Sama skoraj nikoli ne dam napitnine, res je čisto odvisno od človeka."
Debato je zaokrožila Belgijka Kelly, ki redno obiskuje Slovenijo, njen odgovor pa se je glasil: "Po mojih izkušnjah ljudje v Sloveniji ne pričakujejo napitnine, ampak jo z veseljem sprejmejo."
Lokalni vodniki, taksisti in turistični vozniki
Taksisti po koncu vožnje uslugo po taksimetru ustrezno zaračunajo, a marsikje po svetu se tudi njim na plačani znesek pusti napitnina. V nekaterih državah je primerno dodati še okoli 10 odstotkov oziroma zaokrožiti račun, v Združenih državah Amerike medtem taksistom pustijo napitnino v višini 15 odstotkov zneska.
V tej kategoriji ima Slovenija spet nekoliko drugačna pravila: taksisti namreč ne pričakujejo napitnine. Tudi zaposleni v hotelih, apartmajih in drugih nastanitvah si po mnenju mnogih članov skupine zaslužijo napitnino za svoje delo, tu seveda spet prednjačijo ZDA, kjer je znesek napitnine v hotelih tudi do 5 evrov. Člani iz drugih držav so omenjali napitnino v višini enega ali dveh evrov.
Pri nas se tudi v hotelsko-nastanitvenem sektorju praviloma ne pušča napitnin, seveda pa je spet od vsakega posameznika odvisno, ali se za to odloči ali ne. "Zaposleni vas v Sloveniji nikoli ne bodo opozorili ali vam nakazali, da jim morate nekaj stisniti v roko ali žep," je bil eden od komentarjev.
Primer, ki je razburil člane
"V Sloveniji imam rezervirano 12-dnevno potovanje za majhne skupine, turistično podjetje za vsakega od dveh vodičev predlaga napitnino v višini 190 ameriških dolarjev, plačano v lokalni valuti," je svoj zapis v skupini začela ameriška turistka.
Dodala je, da bodo vodiči sicer poskrbeli za napitnine za hotelsko osebje in za voznike avtobusov. A ne glede na to, kot je navedla, se ji 190 dolarjev napitnine na posameznega vodiča zdi nekoliko pretirana vsota. Sploh, ker je cena potovalnega paketa več kot 7000 dolarjev - cena vključuje hotelske nastanitve in obroke (razen dveh večerij), prevoze, vstopnine v nekaj muzejev in tudi vožnjo s pletno na Blejskem jezeru, medtem ko letalske vozovnice v ceno niso vključene oziroma so jih plačali ločeno.
"Rada bi vedela, kakšne so lokalne navade glede plačevanja turističnih vodstev?" je na popotniškem forumu želela vedeti Američanka.
"Lokalni vodiči, kolikor vem, so dobro plačani, saj je to delo, ki ga lahko opravljajo samo ljudje z licenco, zato ga zelo dobro zaračunavajo," je bil eden od odgovorov. Kar nekaj komentarjev je bilo takšnih, da še nikoli niso slišali za kaj takega.
Članica Janetta je medtem odgovorila: "Za skupinska turistična potovanja se pričakuje napitnina. Običajno se ta računa na osebo in na dan, ta se na koncu da vodiču in vozniku avtobusa. Če imate dodatnega vodiča za obisk neke posebne lokacije, je to še dodatno." Pritrdila ji je še ena tujka, ki je dejala, da se na vodenih potovanjih običajno zbere denar za voznika avtobusa in vodiča, kot je bilo to že predhodno omenjeno. "Ponavadi so vodiči in vozniki neverjetni in zelo koristni, tudi ko sem bila na rečnem križarjenju, smo na koncu zbrali denar za napitnino našega vodiča, seveda pa to pomeni dodaten strošek za potnike."
Med državami, kjer napitnine niso pričakovane ter bi lahko povzročile celo zmedo ali užaljenost, je tudi Japonska.V Indiji pa so zaračunavanje strežbe izrecno prepovedali.
Komentar člana Andrewa pa je bil: "Vodičem se povsod običajno da napitnino v višini enega evra ali več na osebo na dan, prav tako voznikom (to velja za 50-sedežni avtobus).Tudi v restavracijah, če so natakarji prijazni in je vse v redu, mislim, da si zaslužijo napitnino. Sam v vseh dobrih restavracijah pustim 10-odstotno napitnino, ne glede na državo."
Turiste smo vprašali, kaj menijo o slovenskih vinjetah. Darsu bi predlagali, da ...