Jajca po turško: kremasta razvada za zajtrk, ki jo pripravite v pičlih desetih minutah

14. 4. 2025, 06:00 | Uredništvo
Deli
Jajca po turško: kremasta razvada za zajtrk, ki jo pripravite v pičlih desetih minutah (foto: Profimedia)
Profimedia

Osnova jedi so le štiri sestavine – jajca, jogurt, česen in olje – a rezultat je izjemno bogat, topel in slasten!

Pozabite na klasične zajtrke, kot so umešana jajčka ali jogurt z granolo – za spremembo je ob prebujanju dneva vredno poskusiti trend, ki prihaja iz turške kuhinje. Cilbir je vse, kar si želimo, preden skočimo v nov dan: preprost, bogat, kremast in neverjetno okusen obrok.

To je tradicionalna turška jed, ki, piše Zadovoljna.rs, izvira še iz časov Osmanskega cesarstva. Njena osnova so le štiri sestavine – jajca, jogurt, česen in olje – a rezultat je izjemno bogat, topel in slasten! Gre torej za poširana jajca, postrežena na jogurtu z drobnim česnom in soljo, prelita s toplim olivnim oljem ali maslom ter okrašena z rahlo pikantnimi kosmiči čilija. Pomažite ga z rahlim kosom kruha in uživajte.

Kako pripravite res okusen cilbir za eno do dve osebi?

Sestavine:

  • grški jogurt (polnomasten, brez dodatkov, sobne temperature)
  • 1 strok česna (drobno sesekljan ali pretlačen)
  • 2 sveži jajci
  • ekstra deviško oljčno olje (ali maslo)
  • sušeni kosmiči čilija (blagi ali pekoči, po želji)
  • sol po okusu
  • po želji lahko dodate še sveža zelišča, npr. meto ali koper

Priprava:

1. V skledi zmešajte jogurt, česen in ščepec soli. Pustite na sobni temperaturi – hladen jogurt bi pokvaril harmonijo okusov.

2. V loncu zavrite vodo. Po želji dodajte žličko kisa, da se beljak med poširanjem bolje strdi.

3. Jajci razbijte v cedilo, da odstranite odvečni beljak, nato ju nežno položite v vrelo vodo, ki ste jo pred tem premešali s kuhalnico. Vsako jajce kuhajte 2 do 3 minute. S penovko ju prestavite na papirnato brisačko, da se odcedita.

4. V manjšem lončku segrejte 2 do 3 žlice olja ali masla. Dodajte žličko ali dve čilijevih kosmičev in rahlo premešajte, da zadiši – pazite, da se ne zažge.

5. V globok krožnik razporedite jogurt, nanj položite poširani jajci, nato vse prelijte z vročim oljem s čilijem. Po želji dodajte še ščepec svežih zelišč.

6. Postrezite s kosom kruha ali toplim pita kruhom – idealen je za pomakanje v jogurt in olje. Jed postrezite takoj, ko je pripravljena – to je njen čar.

Američanka v Sloveniji stopila v lekarno in ni mogla verjeti svojim očem