R. K. | 27. 1. 2023, 10:17
Ste vedeli, kako se perilo pozimi najhitreje posuši, ne da bi pri tem nastajala plesen?
Na tak način so perilo v zimskih mesecih sušile že naše babice, ki so dobro vedele, zakaj to počnejo.
V zimskih mesecih se lahko pojavi težava, kje sušiti perilo. Če imamo na primer majhno stanovanje in se nam je pokvaril sušilni stroj, se lahko znajdemo v položaju, ko se nam zdi edina rešitev, da perilo posušimo v pralnici. A to pravzaprav ni potrebno.
Zima je namreč čas, ko se perilo zunaj suši brez težav. Za to je zaslužen proces, ki mu pravimo sublimacija. Gre za fazni prehod, pri katerem snov preide iz trdnega neposredno v plinasto stanje. S pomočjo tega procesa je sušenje sveže opranega perila pri hladnih temperaturah pravzaprav neverjetno hitro.
Perilo je hladno, a suho
To poteka tako, da mokro perilo pri zunanjih temperaturah zmrzne, v suhem zimskem zraku pa večina vode nato izhlapi, ne da bi se odtalila. Tako se perilo posuši dovolj, da ga ni treba obešati še v notranjih prostorih, kar bi lahko prispevalo k pojavu plesni, ampak ga lahko odložimo naravnost v omaro.
Mokro perilo se zunaj posuši hitreje kot v notranjih prostorih, če so zunaj pravi pogoji, pa se posuši celo hitreje kot v sušilnem stroju. To je tudi razlog, da so perilo pozimi zunaj sušile tudi naše babice. Sušenje perila na mrazu uniči bakterije, ki pogosto ne preživijo temperatur pod ničlo.
Potrebna je pazljivost
Pozorni moramo biti, da perila ne izpostavljamo preveč onesnaženemu zraku, ki je pozimi pogost. Če bo perilo med sušenjem izpostavljeno dimu, ki prihaja iz dimnika sosednje hiše, se lahko od svežega vonja poslovimo.
Na podoben način kot sublimacija deluje tudi proces, imenovan liofilizacija, ki se uporablja pri konzerviranju hrane.
Tudi tukaj gre za sušenje z zamrzovanjem. Med procesom hrano zamrznejo, voda pa izhlapi, ne da bi se morala ponovno odtaliti. Postopek poteka tako, da po zamrzovanju zmanjšajo tlak in dodajo dovolj toplote, da voda sublimira neposredno iz trdnega v plinasto stanje.