Marijana Podhraški | 9. 6. 2023, 22:23

Hrana je super, kaj pa voda? Morda je čas za vodni koktajl ali vodno penino!

Facebook/Blejski vodni festival

Veste, kakšno vodo pijete in ali jo še vedno jemljete kot samoumevno, neskončno dobrino? To bi se že kmalu znalo spremeniti ...

Na Bledu se je zaključil osmi mednarodni strokovni dogodek Blejski vodni forum (Bled Water Forum). Letošnji je bil nadgrajen s festivalom Blejski vodni festival (Bled Water Festival), ki je bil namenjen širši javnosti in kjer so lahko obiskovalci okušali različne ustekleničene vode in vodne koktajle.  

Posebna nagrada za najboljše vodne prakse

Foruma so se udeležili politični predstavniki in strokovnjaki iz 12 evropskih držav, Južne Koreje, ZDA in Argentine. Ti so predstavljali in primerjali različne direktive o pitni vodi, praktične rešitve in inovacije na področju rabe pitne vode. Najbolj inovativne rešitve in najboljše prakse varovanja vodnih virov ter upravljanja voda v distribuciji od izvira do uporabnikov in v okviru industrijskih tehnoloških procesov so tudi nagradili z European Water Awards nagrado.

"Blejski vodni festival je pomembna zgodba, ki se razvija. Vsako leto je večji in prinese več partnerstev, zato je pomemben tudi z vidika države," je izpostavil minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan, ki je tudi častni pokrovitelj blejskega dogodka.

V kontekstu izvolitve Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta ZN je minister omenil tudi vodno diplomacijo. "Tu imamo priložnost in izziv, da na mednarodni ravni poudarimo dobre prakse, ki jih zbiramo pri nas."

Letos v središču osveščanje o vodni varnosti

Kot je povedal predstavnik organizatorjev Marko Gajić, so z blejskim vodnim festivalom začeli leta 2016, odslej pa njegov pomen vse bolj raste, saj se veča tudi osveščenost o pomenu pitne vode.

Uredništvo

Mitja Bricelj z ministrstva za naravne vire in prostor, ki je tudi član mednarodne komisije za reko Donavo in mednarodne komisije za savski bazen, je govoril tudi o ukrepih, ki lahko pripomorejo k učinkovitemu prilagajanju na podnebne spremembe, obravnavali na primeru porečja Donave, ki je najbolj mednarodno porečje na svetu. 

Na forumu so poudarili tudi nacionalne ukrepe - ti morajo postati bolj učinkoviti in čezmejno povezani.

Na forumu so poudarili tudi nacionalne ukrepe - ti morajo postati bolj učinkoviti in čezmejno povezani.

Uredništvo

V Evropi obstajajo tudi nekateri drugi festivali, povezani z vodo, vendar je blejski poseben po svojem doprinosu k razvoju razumevanja pitne vode in njegove uporabe v kulinariki in na druge načine.

Povej, kakšno vodo piješ, pa ti povem, kdo si!

Ob forumu, ki je potekal v Vili Bled, so ob jezerski promenadi potekale tudi degustacije voda iz vsega sveta. Obiskovalci so lahko brezplačno okušali različne ustekleničene vode in brezalkoholne vodne koktajle, spoznali vodne sommelierje iz Slovenije, Južne Koreje in Velike Britanije ter okušali prvo vodno penino.

Organizatorji so vode za degustacijo razdelili glede na učinke, ki jih imajo na naš organizem. V prvo skupino so uvrstili vode za hidracijo, v drugo vode za hidracijo z namenom in v tretjo vode za podporo zdravju. Vodne koktajle so "mešali" z vodo iz vseh treh skupin in naravnih sestavin.

Kot posebnost bo širši javnosti prvič dostopna tudi lani prvič predstavljena ustekleničena živa voda z Zdravilnega gaja Tunjice z zlatimi lističi, ki je namenjena arabskemu trgu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Katja Jelovčan (@zdravilnigaj)

Vodni sommelierji iz Slovenije, Velike Britanije in Južne Koreje

O promociji uporabe različnih vrst ustekleničenih pitnih voda z različnimi sestavami in vsebnostmi je predaval predsednik mednarodnega združenja vodnih sommelierjev iz Južne Koreje Jae Young Ko, ki skupaj z zavodom Blejski vodni festival soustvarja tudi evropsko združenje vodnih sommelierjev. Spoznali smo tudi vodnega sommelierja Gregorja Jesenovca (Slovenija) in vodnega sommelierja in vodnega svetovalca Milina Patela (Velika Britanija).

Uredništvo

Doslej je bilo v kulinariki vedno ključno ujemanje jedi in vina, vendar pa vse večjo veljavo dobiva tudi ujemanje jedi s postreženo vodo, saj se v nasprotnem primeru okrni okus jedi, smo izvedeli.

Tako je treba ob močno začinjeni hrani piti vodo z več minerali, klasično gazirana voda paše k mestnim jedem, voda z manj mehurčki pa k morski hrani.

Letos so tudi prvič podelili certifikat oziroma nagrado za vodno odličnost (čisto vodo), ta je šel v roke Mestne občine Kranj. Na slavnostni podelitvi v Kranju je zbrane nagovoril župan Matjaž Rakovec, ki se je ob tem zahvalil predstavniku organizatorjev Blejskega vodnega festivala Marku Gajiću za izkazano priznanje.

Tanja Andrejasic Wechsler v New Yorku uči o spoštovanju do vode: "Nikomur ne pripada!"

Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču