27. 6. 2022, 17:17
S to preprosto odločitvijo lahko pomagate omejiti toplogredne izpuste
Ni vseeno, kaj damo na krožnik. Se tudi vi lahko pohvalite s to pametno izbiro?
Ste že slišali za "lokavorje"? To so ljudje, ki jejo le hrano, pridelano v radiju približno 150 kilometrov od doma. Takšna hrana je bolj zdrava, a to še ni vse. Z izbiro lokalne hrane “prihranite” tudi kar nekaj izpustov, ki nastanejo zaradi transporta.
Raziskovalci Univerze v Sydneyju so ugotovili, da je prevažanje hrane krivo za kar 19 odstotkov vseh toplogrednih plinov, povezanih s človeško prehrano. To je kar sedemkrat več od prejšnjih ocen in precej več od deleža, ki ga transport prispeva v drugih panogah.
Situacija je še posebej resna v bogatejših državah
Pred to študijo je veljalo, da lahko največ za okolje naredimo s prehodom na bolj rastlinsko prehrano, saj je gojenje živali povezano z višjimi izpusti. Zdaj vemo, da se moramo, če hočemo dobro planetu in zanamcem, odločati tudi za lokalne sestavine.
View this post on Instagram
V analizo so vključili 74 držav (izvoznic in uvoznic). Največ toplogrednih izpustov pričakovano prispevajo največje države: Kitajska, ZDA, Indija in Rusija. A po drugi strani ZDA, Nemčija, Francija in Japonska, v katerih živi le 12,5 odstotkov vseh ljudi na svetu, v ozračje izpustita kar 46 odstotkov vseh toplogrednih plinov, povezanih s transportom hrane.
Delež izpustov je odvisen tudi od vrste hrane
Prevoz sadja in zelenjave tako povzroči skoraj dvakrat več izpustov kot njihova pridelava, saj zahtevajo prevoz v kontroliranih temperaturah.
View this post on Instagram
Če bi vsi jedli le lokalno, bi “privarčevali” 0,38 gigatone toplogrednih plinov, kar je toliko, kot če bi se peljali do Sonca in nazaj, 6000-krat.
Seveda ni realno, da bi vsi jedli le lokalno pridelano hrano, lahko pa bi več vlagali v obmestne obdelovalne površine, menijo avtorji raziskave. Bogatejše države bi morale vlagati v čistejše vire energije za vozila in hkrati zmanjšati uvoz. A po drugi strani so ravno kupci tisti, ki s svojimi odločitvami narekujejo, kako trajnostna bo prehranska veriga v prihodnosti.
Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču