N. V. | 5. 5. 2022, 06:30
To so gospodinjski aparati, zaradi katerih plačate višjo položnico za elektriko
Ker gredo cene vseh energentov v nebo, razkrivamo, kako lahko privarčujete pri porabi elektrike.
Novice o podražitvah se kar vrstijo, zato portal Country Living razkriva, katere naprave v naših kuhinjah najbolj prispevajo k visoki položnici za elektriko.
Hladilna in zamrzovalna skrinja
Po podatkih portala Country Living zamrzovalnik in hladilnik v povprečju predstavljata kar 12 odstotkov mesečne porabe električne energije v gospodinjstvu.
Verjetno menite, da na to dejstvo nimate vpliva, a v resnici lahko s pravilnim ravnanjem poskrbite, da hladilni blok ne bo razlog presežnih stroškov. Slednjim se izognete tako, da hladilnika ne založite preveč, saj bo prenatrpan porabil več energije.
Prav tako je pomembno, da ga redno odmrzujete. Le šest milimetrov ledu na zadnjem delu hladilne omare namreč lahko botruje kar desetodstotni izgubi energije.
Pečica
Takoj za hladilnimi napravami je največja porabnica pečica. Zato je pomembno, da pečete v čisti pečici. Delovanje umazane pečice vas namreč lahko na leto stane tudi nekaj deset evrov, ki bi jih sicer lahko porabili za sestavine svojih najljubših sladic.
Če ravno kupujete novo, pa vam bo verjetno zelo prav prišlo tudi dejstvo, da izbira novejših modelov pomeni tudi do 40 odstotkov manjšo porabo električne energije.
Električna plošča
Električna plošča je v kontekstu štedilnikov finančno najbolj obremenilna, saj potrebuje kar nekaj časa, da se segreje.
V nasprotju s plinom ali indukcijo, ki loncem nemudoma nudita vročino, počasno segrevanje pomeni dodaten strošek.
Vseeno pa smo lahko pri uporabi plošče ekonomični, kolikor je to mogoče. To storimo tako, da lonce segrevamo na centrih štedilnika, ki so primernega premera za določen lonec.
Vsebina majhne kozice se namreč ne bo segrela hitreje, če jo postavimo na večji premer plošče. Le po nepotrebnem bomo porabljali elektriko.
Napa
Težko si predstavljamo kuhanje, ne da bi pri tem prižgali napo, a tudi ta naprava porabi kar lepo količino električne energije.
Strokovnjakinja Claire Horne za portal Country Living svetuje, da napo prižgemo ob pričetku kuhanja in jo pustimo prižgano od 5 do 10 minut po kuhanju. To je dovolj, da z njo efektivno prezračimo stanovanje, ne da bi delovala v prazno.
Grelec vode
Na petem mestu se je znašel grelec za vodo. Sicer je nadvse priročen za hitro pripravo čaja, a svetujemo, da ga napolnite le s tolikšno količino vode, kot je nameravate porabiti.
Tako ne boste po nepotrebnem obremenjevali položnice za elektriko, prav tako je pametno, da grelec, ko ga ne uporabljate, izklopite iz električne vtičnice. Tudi tako boste prihranili nekaj evrov letno.
Novo na Metroplay: Gojmir Lešnjak - Gojc o svoji dolgi in bogati karieri