A. Ko. | 24. 7. 2022, 19:00
Kritično stanje: ''Morje je prazno, ni več rib, ni več organizmov''
Medtem, ko še vedno odmeva nedavno odkrit primer ropanja Jadranskega morja, strokovnjaki svarijo, da je to že povsem opustošeno.
''Morje je prazno, ni več rib, ni več organizmov," je za N1 Hrvatska povedal ekolog Lovro Rumora. To je bil njegov komentar na nedavno odkrit veliki rop Jadranskega morja.
Pred nedavnim so več hrvaških in italijanskih državljanov dobili pri trgovanju z zaščitenimi morskimi vrstami. Tovrstno trgovanje poteka (tudi v omenjenem primeru) predvsem z morskimi kumarami, ježki in prstaci (morskimi datlji – vrsta školje).
Pogosto so pri takih aktivnostih udeleženi tudi Slovenci. En primer je odmeval lansko poletje na Pagu, ko so v vozilih s slovenskimi registracijami zasegli na stotine zabojev morskih ježkov!
Ekosistem je lahko porušiti
''Vse več se govori o takih aktivnostih in hudo nam je, da se dogajajo,'' je povedal Rumora in pozdravil tovrstne akcije, s katerimi odkrivajo tatove morskih živali. Poudaril je, da gre za organizme, ki imajo izjemno pomembno vlogo za ekosistem. Čistijo morsko dno in z njihovim izginotjem bo ravnovesje porušeno. Dolgoročno to pomeni katastrofo.
''Ekosistem je lahko porušiti, izjemno težko pa ga je vzpostaviti nazaj. Najtežje je obnoviti morsko dno.''
Tako svari Lovro Rumora in s prstom za opustošenje kaže predvsem na krivolovce. Kako rešiti problem? Po njegovem mnenju kazni ne bodo prava rešitev, pač pa veliki posegi, ki bi jih izvedli skupaj z Evropo.
Ekolog upozorava: More je prazno, nemamo riba, nemamo organizama! Više na: https://t.co/z6RQZuqyBy
— TV N1 Zagreb (@N1infoZG) July 19, 2022
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL pic.twitter.com/fewaRJMLRA
Kam gredo ukradeni ježki, kumare in školjke?
Kdo je odjemalec ukradenih organizmov iz Jadranskega morja? 'Gurmani', ki so za svoje kulinarične užitke pripravljeni zamižati na obe očesi. Večina teh organizmov se izvozi na vzhod.
Na Japonskem so denimo morski ježki prava specialiteta (predvsem njihov kaviar, ki velja za zdravilnega), iz njih izdelujejo tudi drage kozmetične izdelke.
A znajdejo se tudi (če ne drugače, pa pod mizo) v restavracijah pri nas in v Italiji. Kot tudi prstaci, ki jih povsem brez težav lahko naročite na primer v Bosni.
Ponekod so, v izogib težavam, razvili poseben 'skrivni' jezik. Prstace na primer, če gre verjeti govoricam, naročajo tudi kot 'morske njoke' ali 'morske čevapčiče'.
Novo na Metroplay: Nuša Lesar o najlepšem letu svojega življenja, materinstvu in delu voditeljice