Š. Š./STA | 20. 7. 2023, 09:41
Strokovnjaki svarijo: s počitnic v ogroženih državah ne prinašajte mesnih dobrot
Afriška prašičja kuga je le še 50 kilometrov oddaljena od Slovenije in strokovnjaki pravijo, da ni vprašanje, ali bo prišla v Slovenijo. Je samo še vprašanje časa.
Poročali smo že o tem, da je afriška prašičja kuga le še 50 kilometrov oddaljena od Slovenije. Preventivni ukrepi so zelo pomembni, a dejstvo je, da se bo slej ko prej pojavila tudi v naši državi. Kot je na nedavnem izobraževanju UVHVVR za veterinarje dejal Janez Posedi (vršilec dolžnosti generalnega direktorja UVHVVR), je bil prvi izbruh na Hrvaškem od meje oddaljen 200 kilometrov, sedaj pa le še 50. "Preskok v pičlih dveh tednih za 150 kilometrov je zelo velik," je zaskrbljen Posedi. Na Hrvaškem so bolezen odkrili na že skoraj 100 kmetijah.
Bolezen ne predstavlja tveganja za zdravje drugih živalskih vrst in ljudi, so pa močno ogroženi divji in domači prašiči. Zanje je lahko smrtonosna, je zelo nalezljiva, cepiva zanjo pa ni. "Od leta 2017 je zaradi APK samo v Evropi poginilo 2,3 milijona prašičev, od tega več kot 150.000 lani," so zapisali v Dnevniku. V Sloveniji do tega trenutka ni potrjenega primera, kljub temu veljajo določeni preventivni ukrepi, predvsem ob meji s Hrvaško.
"Določili so območje z visokim tveganjem, ki zajema območje osmih lovskih družin, del lovišč s posebnim namenom ter ukrepe na tem območju. Mednje sodijo tudi izvajanje aktivnega iskanja poginulih divjih prašičev, povečano vzorčenje in preiskave na afriško prašičjo kugo tako pri domačih kot pri divjih prašičih ter poostren nadzor nad izvajanjem biovarnostnih in drugih predpisanih ukrepov," poroča STA. Rejce pristojni pozivajo k doslednemu izvajanju biovarstvenih ukrepov, da preprečijo vnos bolezni v rejo.
Poziv Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pa velja tudi za vse tiste, ki se vračate iz počitnic. Kot piše STA: "Vse, ki se vračajo iz držav, kjer je bolezen prisotna, pozivata, da s seboj ne prinašajo izdelkov in surovin, ki izvirajo iz prašičev, saj to predstavlja visoko tveganje za vnos bolezni, turiste, ki prihajajo iz držav, kjer je prisotna okužba, pa, da morebitnih ostankov hrane, ki so jih prinesli s seboj, ne odlagajo v naravo, temveč v le za to namenjene pokrite zabojnike."
Novo na Metroplay: Karin Velikonja | Slovenka, ki je odprla prvi holistični studio v Evropi