Nacionalni inštitut za javno zdravje svetuje, da v vsakodnevno prehrano vključimo več sadja in zelenjave, ki sta bogata s kalijem, ta pa učinek soli "nevtralizira". Veliko lahko naredimo že v trgovini: tabele hranilnih vrednosti na embalažah živil vsebujejo podatek o tem, koliko soli je v izdelku.
Svetujejo tudi, da nakupovalno košarico čim manjkrat napolnite z izdelki, kot so instantne juhe, jušne kocke, prekajeno meso in mesni izdelki ter se – sploh pri prehrani otrok – izogibate predpripravljeni in predelani hrani, kamor spadajo hitra hrana, paštete in konzervirane jedi.
Za izboljšanje okusa pa lahko uporabljate sveža ali posušena zelišča in druge začimbe. V domači kuhinji pa izberite jodirano sol, še priporočajo, saj je taka sol namreč vir joda, ki je nujen za delovanje ščitnice.
https://www.metropolitan.si/zdravje/prevec-soli-v-prehrani-skodi-imunskemu-sistemu-kaze-studija/