K. Ž. | 1. 10. 2023, 08:00
Ali lahko nadomestimo slabo prehrano s telovadbo? Strokovnjaki odgovarjajo ...
Nekateri ljudje so prepričani, da lahko jedo, karkoli želijo, če pogosto telovadijo. Ali to pravzaprav drži?
Morda ste oseba, ki preteče od 10 do 20 kilometrov na teden, ampak za večerjo vseeno posežete po hitri hrani. Morda od ponedeljka do petka pozorno spremljate, kaj jeste, medtem ko si ob koncu tedna daste duška. Morda pa imate po predalih v kuhinji spravljene ogromne količine sladkarij, ker zaradi telovadbe še vedno ostajate suhi.
Zamisel, da lahko jemo, kar želimo brez slabih posledic, se sliši prav sanjsko. Še posebej, če se tolažite s tem, da boste vse vnesene kalorije pokurili med naslednjo vadbo. A vendar strokovnjaki opozarjajo, da je resnica popolnoma drugačna, saj telovadba ne more izničiti učinkov slabe prehrane, poroča CNN.
Lahko ste suhi in še vseeno nezdravi
Vitko debel je neuradno poimenovanje, ki se uporablja na družbenih medijih ter opisuje ljudi, ki izgledajo vitko, vendar imajo visok odstotek telesne maščobe. Običajni obiskovalec telovadnice ima lahko malo podkožne maščobe, a veliko visceralne maščobe. Ta maščobni sloj je bistveno težje opaziti, saj se ovija okoli organov.
Visceralna maščoba je nevarnejša kot pa zunanji maščobni sloj, ki ga vidiš, je opozoril dr. Colin Carriker z univerze High Point v Severni Karolini. Kopičenje visceralne maščobe zaradi uživanja procesirane hrane z visoko vsebnostjo sladkorja, soli in ogljikovih hidratov lahko vodi v nastanek enakih tveganj kot pri osebi s prekomerno telesno težo.
Kroženje velike količine visceralne maščobe po telesu lahko povzroči, da se arterije otrdijo in zožijo, čemur se reče ateroskleroza. Ta blokada ustavi pretok krvi v preostala telesna tkiva ter poveča tveganje za srčni napad in možgansko kap.
Prav tako obstaja tudi večje tveganje za prezgodnjo smrt, če telovadite in obenem zanemarjate zdravo prehrano. V eni izmed raziskav o učinkih telesne aktivnosti in kakovostne hrane so raziskovalci ugotovili, da imajo tisti, ki telovadijo in obenem jedo, kar želijo, večje tveganje za prezgodnjo smrt kot pa ljudje, ki so telovadili in zdravo jedli.
Zakaj je nemogoče izničiti učinek slabe prehrane?
Kadar želimo shujšati, je kalorijski primanjkljaj ključnega pomena. To pomeni, da moramo pokuriti več kalorij, kakor pa jih vnesemo v telo, redno uživanje visokokalorične ter mastne hrane pa nam lahko to otežuje.
Ena zamisel, kako pokuriti več kalorij, je, da več časa telovadimo ali pa imamo bolj intenzivno vadbo. A v resnici ta načrt ne deluje, saj tako delujete na hlapih, je posvarila Grace Derocha, dietičarka in tiskovna predstavnica Akademije za prehrano in dietetiko. Razlog za to pripisuje dejstvu, da so hitra hrana in sladke pijače polne praznih kalorij. Zaradi pomanjkanja vitaminov, beljakovin in vlaknin boste namreč težko telovadili, saj boste ves čas lačni.
Če pa se nekako spravite v telovadnico, pa vam bodo te prazne kalorije otežile produktivno vadbo. Dietetičarka Caroline Susie je za CNN povedala, da mastna hrana sprva poveča raven energije, a te ni dovolj za vzdrževanje dolge ali visoko intenzivne vadbe, zaradi česar se boste prej počutili utrujeni. Poleg vsega pa se te prazne kalorije, ki jih ne pokurite, spremenijo v maščobo.
Dotična oblika telovadbe bo na dolgi rok nepomembna, če v telo ne boste vnesli pravih hranil. Ljudje, ki izvajajo vaje za moč, običajno pokurijo več kalorij kot pa pri kardiu. Vseeno pa je Grace Derocha opozorila, da boste težje pridobili na mišični masi, če boste hranila pridobivali iz nekakovostne hrane. Za pridobitev na mišični masi je najbolje, da v svojo prehrano vključite živila z visoko vsebnostjo beljakovin, kot sta piščanec in losos.
Zmernost je ključnega pomena
Ni nujno, da se odpoveste svoji najljubši hrani, zato da bi bili zdravi. Namesto da bi se počutili krivo, ker ste si za večerjo naročili dostavo ali pa ste posegli po sladici, Susiejeva svetuje, da spremenite svoj pogled na hrano. Kadar pomislite na hrano, ne mislite zgolj na kalorije, ampak na vrsto energije, ki jo ponuja.
"Dobra ali slaba hrana ne obstaja, to je le gorivo," je povedala Susiejeva. "Ko na to gledate z vidika dodajanja namesto omejevanje, je to precej bolj zdrav pristop k hrani."
Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču