Uredništvo | 18. 8. 2024, 14:30
Veste, kam morate shraniti banane v poletnih mesecih? Nikakor jih ne postavljajte na to mesto, še slabše bo
Ta nasvet vam bo v vročih mesecih zagotovo prišel prav.
Poletje je velik sovražnik banan, saj izjemno hitro dozorijo. Zelene banane tako v vročih mesecih dozorijo v dveh ali treh dneh, pri že zrelih pa je ta proces le še hitrejši. Eden od razlogov, zakaj banane hitro počrnijo, je ta, da jih hranimo na napačnem mestu in v napačni družbi, ki nanje slabo vpliva. Če so banane v isti skledi kot jabolka in podobno sadje, ki sprošča etilen, so obsojene na hiter propad, poroča Net.hr.
Ne samo, da je banane najbolj ločiti od drugega sadja, še boljše je, če jih ločite med seboj. Če pa nimate prostora za ločeno shranjevanje sadja, pa poskusite bananine peclje oviti s plastično ali aluminijasto folijo. S tem trikom bodo zdržale več kot en teden. Še boljše pa jih je umakniti iz kuhinje v bolj svež prostor, kot je shramba. Banan nikoli ne shranjujte v hladilniku, da bi jih zaščitili pred pospešenim zorenjem, ki se zgodi poleti. Vaše banane bodo v tem primeru navzven hitro počrnele, notranjost pa postane mokasta.
Če pa imate že zrele banane, pa je proces malo drugačen. Narezane banane prelijte z malo limoninega soka, saj ta zniža njihov pH in upočasni gnitje. Nato jih zavijte v plastično folijo in jih zaprite v nepredušno posodo. Tako bodo ostale sveže tri do štiri dni.
Novo na Metroplay: "Materinstvo ti da novo dimenzijo organizacije, produktivnosti in empatije" | Sonja Šmuc