Le ena žlička je dovolj, da pripomorete k zdravju srca in preprečevanju holesterola.
Praznični čas je pogosto v znamenju cimeta: napitki s cimetom, cimetove rolice, piškoti in ostale slaščice. A poleg tega, da sladkim pregreham doda značilen okus, ima cimet tudi številne prednosti za zdravje, ki jih morda ne poznate.
Zadovoljna.rs navaja, da ima cimet, ki velja za najstarejšo začimbo na svetu, saj se uporablja že vse od časov starega Egipta, protimikrobne lastnosti, ki pomagajo pri zdravljenju glivičnih okužb.
Vsebuje pa tudi snovi, ki pomagajo zmanjšati tveganja za razvoj bolezni srca, kot so trigliceridi, holesterol in povišan krvni sladkor. Študije so pokazale, da cimet znižuje raven sladkorja v krvi in izboljša raven hemoglobina.
Morda vas zanima tudi:
- Ta začimba bo obogatila okus jedi, pa še zelo okusna je
- Napitek iz te rastline je rešitev za marsikatero težavo
To pa še ni vse: cimet vsebuje hranila, ki lahko pomagajo preprečiti simptome Alzheimerjeve bolezni ter izboljšajo razmišljanje in sposobnost odločanja. Obstaja pa tudi študija, ki je pokazala, da ima lahko cinamaldehid, ki je prisoten v cimetu, protirakave lastnosti, kar pomeni, da cimet potencialno zmanjšuje tveganje za razvoj raka.
Cimet sicer pridobivajo iz notranjega lubja cimetovca, katerega znanstveno ime je Cinnamomum. Nekoč je bila to zelo redka, cenjena začimba, ki se je pogosto uporabljala kot darilo za kralje, danes pa je cimet dostopen vsakomur, saj ga je mogoče kupiti v večini živilskih trgovin.
Obstajata dve glavni vrsti cimeta: cejlonski, ki je znan tudi kot "pravi" cimet, in kitajski cimet, ki je danes najpogostejša vrsta in na katero ljudje običajno pomislijo, ko govorijo o cimetu.
Novo na Metroplay: Ana Grdadolnik o nastopu na letošnji Emi, glasbeni karieri in prostem času