Uredništvo | 31. 10. 2024, 17:00
Pozor: zaradi teh gob vas lahko obide slabost, če ste neprevidni, pa je nabiranje lahko celo smrtno nevarno
Pri gobah previdnost ni nikoli odveč.
Če radi nabirate gobe, lahko letos po slovenskih gozdovih najdete veliko orjaških dežnikov oziroma marel. A čeprav so te gobe zelo priljubljene in pogoste, je pri nekaterih rečeh, povezanih z njimi, treba biti previden, za portal Odprta kuhinja pojasnjuje gobarka in mikologinja Eva Zupan.
Po uživanju marel se številnim zgodi, da imajo v želodcu težek občutek. To je sicer značilno za vse gobe, če jih zaužijemo preveč, pri dežnikih pa je morda krivo tudi dejstvo, da so veliki in jih pojemo več, ali pa tradicionalen način priprave s cvrtjem, pri čemer se goba napije veliko maščobe. Prava mera pri prehranjevanju torej ne bo odveč.
Morda vas zanima tudi:
- Trem otrokom postregli gobe, zdaj se borijo za življenje
- Pravila gobarjenja, ki jih ne smete prezreti
Pazljivo s podobnimi strupenimi gobami
Če naletite na marele, ki rdečijo, to pravzaprav niso marele, pač pa zelenolistke, ki so jim zelo podobne. Pri teh je previdnost nujna, rodu zelenolistk je namreč več vrst: te, ki rdečijo, so ponekod opisane kot užitne, drugje kot pogojno užitne, olivno rjave kot pogojno užitne, vrtne in dežnikaste pa kot strupene, piše Odprta kuhinja.
Če jih naberemo na domačem vrtu ali rastlinjaku, gre lahko za vrtne zelenolistke, ki sicer niso strupene, bo pa njihovo uživanje gotovo zahtevalo obisk stranišča.
Obstaja pa še ena strupena goba, s katero je marele enostavno zamenjati. Gre za strupene hrapave trnovke, pa tudi gobe iz rodu dežničkov, med katerimi so tudi smrtno strupene. Eva Zupan za Odprto kuhinjo svetuje, da če imate v rokah gobo, za katero se vam zdi, da je marela, vas nič ne stane, če na spletu pregledate še omenjene skupine gob in se prepričate, ali ne gre morda za katero od omenjenih.
Dodaja, da bo treba biti v prihodnje še previdnejši, saj je v Evropi vedno pogostejša tudi dežnikasta zelenolistka, ki je po videzu zelo podobna orjaškim marelam, v resnici pa gre za vrsto, s katero je v ZDA povezanih največ zastrupitev.
Strupi, ki jih vsebuje, sicer ne uničujejo celic, povzroča pa hude trebušne težave, ki trajajo nekaj dni in so za šibkejše ljudi in otroke lahko zelo nevarne.
Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču