Pred velikonočnimi prazniki: kateri hren izbrati?

27. 3. 2024, 10:30 | Vir: STA
Deli
Pred velikonočnimi prazniki: kateri hren izbrati? (foto: Profimedia)
Profimedia

Za najbolj pristen okus hrena, ki je vir vitamina C, in vnos zdravju pomembnih hranil je najboljša izbira riban hren, medtem ko ima glede na analizo med omakami največji delež hrena zelenjavna omaka na osnovi majoneze.

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je pred prihajajočimi velikonočnimi prazniki pod drobnogled vzela hren in hrenove omake. 

Profimedia

Trgovske police lahko poleg ribanega hrena in korenine hrena ponujajo tudi različne hrenove omake, kot so hrenova omaka z jabolki, hren s smetano, delikatesni hren in zelenjavna hrenova omaka na osnovi majoneze. Na ZPS so pod drobnogled vzeli nekaj tipičnih izdelkov posameznih skupin omak, pri čemer so ugotovili, da ima največji delež hrena ima zelenjavna omaka na osnovi majoneze (62 odstotkov).

Srdjan Zivulovic\Bobo

Tej sledijo delikatesni hren (50 odstotkov), hren s smetano (25 odstotkov) in hren z jabolki, kjer količina hrena ni navedena. Vsem omakam, z izjemo hrena z jabolki, je dodan sladkor. Vse vsebujejo sol, kis in olje (repično, sončnično). V hrenu s smetano je v skoraj enakem deležu kot hren (25 odstotkov) prisotna smetana (23 odstotkov), v hrenu z jabolki pa je jabolko glavna sestavina (70 odstotkov), so navedli.

Kot poudarjajo na ZPS, je energijska vrednost hrenovih omak zelo različna in povezana predvsem z dodanimi sestavinami, to je s količino olja oziroma smetane. Najmanjšo energijsko vrednost ima hren z jabolki. "Izbira hrena ali hrenove omake, ki vsebuje manj maščob in ima posledično manjšo energijsko vrednost, je torej dobra izbira, če želimo poskrbeti za uravnoteženo prehrano med prazniki," so zapisali.

Od puške, srčkov do vijoličaste papige: zastave, ki se jim čudi ves svet

Za ohranitev ostrine in kakovosti svetujejo, da se zmleti ali naribani hren zaužije takoj oziroma ohladi, saj se na ta način zmanjša izgubo hlapnih spojin. Zmleti hren na zraku sčasoma izgubi ostrino in zaradi prisotnosti kisika postane temen, kar pa je mogoče upočasniti z dodatkom maščobe.

Cene hrenovih omak se glede na podatke ZPS sicer gibljejo od 0,60 do 0,77 evra za 100 g izdelka, medtem ko 100 g ribanega hrena v kozarčku stane okoli dva evra, 200-gramska korenina pa okoli 1,20 evra.

Nov odpoklic: s trgovskih polic umaknili priljubljeno sadje

Novo na Metroplay: "Prebivalec Sardinije in prebivalec Ljubljane se razlikujeta v tisoče stvareh" | Leon Bedrač, 3. del