Želite shujšati? To so napake, ki jih nikdar ne bi smeli početi (povzročijo lahko v resne zdravstvene težave!)

3. 1. 2025, 11:05 | E. Č.
Deli

Ste čez praznike spet pretiravali z nažiranjem? Bi radi v novem letu shujšali in nasploh začeli živeti bolj zdravo? Če je tako, je tukaj ključen nasvet, ki ga preprosto morate upoštevati.

Zajtrk že dolgo velja za najpomembnejši obrok dneva, a raziskave na tem področju pogosto prinesejo različna priporočila. Nova španska študija, objavljena v reviji The Journal of Nutrition, Health and Aging, pa prinaša sveža spoznanja, ki bi lahko spremenila vaše prehranske navade.

Zajtrk in indeks telesne mase

Raziskovalci iz bolnišnice v Barceloni so preučevali prehranske navade 383 odraslih, starih od 55 do 75 let. Ugotovili so, da tisti, ki so zaužili priporočeno količino kalorij za zajtrk – med 400 in 600 kalorij za ženske ter med 500 in 750 kalorij za moške – niso le lažje ohranjali zdrave telesne teže, temveč so imeli tudi boljše zdravstvene rezultate.

Nasprotno pa so imeli posamezniki, ki so jedli premalo ali preveč, v povprečju za 2 do 3,5 odstotka višji indeks telesne mase (ITM) in za 2 do 4 odstotke večji obseg pasu. Takšni kazalniki lahko nakazujejo povečano količino maščobe okoli vitalnih organov, kar povečuje tveganje za bolezni srca in ožilja.

Pomen kakovosti zajtrka

Študija ni preučevala le količine zaužitih kalorij, temveč tudi kakovost zajtrkov. Udeleženci, ki so jedli nezdrava živila, kot so ocvrta hrana in obroki z visoko vsebnostjo soli, sladkorja ter maščob, so imeli višje vrednosti trigliceridov in nižje ravni t. i. "dobrega" HDL-holesterola.

hrana zajtrk teža zdravje bolezen napake nasveti
Profimedia

Po drugi strani so tisti, ki so uživali obroke, bogate s polnovrednimi žiti, zelenjavo in zdravimi maščobami, kazali boljše zdravstvene rezultate. Profesor Alvaro Hernaez, eden od avtorjev študije, je poudaril: "Pomembno ni le zajtrkovati, temveč tudi izbrati kakovostno hrano v primerni količini."

Tveganje preskakovanja zajtrka

Morda mislite, da preskakovanje zajtrka pospešuje izgubo teže, vendar so rezultati študije pokazali nasprotno. Tisti, ki so jedli premalo ali sploh niso zajtrkovali, so čez dan pogosteje posegali po nezdravih prigrizkih, kar je vodilo do večjega skupnega vnosa kalorij in slabših zdravstvenih kazalnikov. Posledično je tudi tehtnica kazala vse več in več ...

Strokovnjaki priporočajo, da zajtrk sestavljajo polnovredna živila, kot so ovseni kosmiči, polnozrnati kruh in sveže sadje. Na primer: 350-kalorični obrok iz čez noč namočenih ovsenih kosmičev z žlico arašidovega masla in nekaj svežega sadja predstavlja uravnotežen in hranljiv zajtrk, ki zagotavlja energijo ter pomaga preprečevati prenajedanje v poznejših urah.

Španska študija je še en dokaz, da je zajtrk pomemben dejavnik za dolgoročno ohranjanje zdrave telesne teže in boljšega zdravja. Zato si zjutraj vzemite čas za premišljen in kakovosten obrok – vaše telo vam bo hvaležno.

Med prazniki v Ljubljani vrata odprla legendarna slovenska gostilna (velja za simbol Slovenije in magnet za turiste)

Novo na Metroplay: Juš Milčinski o vodenju Malih sivih celic in kakšen mora biti avtor humorističnih vsebin