Imate doma tak krompir? Raje ga zavrzite, saj je poln toksinov, nikar ga ne zaužijte

18. 2. 2025, 06:00 | Uredništvo
Deli
Imate doma tak krompir? Raje ga zavrzite, saj je poln toksinov, nikar ga ne zaužijte (foto: Profimedia)
Profimedia

Tudi pri nas je krompir zelo priljubljeno živilo in marsikdo bi ga najraje vsak dan videl na krožniku.

Zdi se, da krompir obožujejo po vsem svetu, saj je nadvse vsestranski in omogoča pripravo različnih jedi. Jemo ga kuhanega, pečenega, ocvrtega, iz njega delamo omake, včasih je v vlogi glavne jedi, najpogosteje pa je priloga mesnim, ribjim in zelenjavnim jedem. Zaradi svoje edinstvene teksture in odličnega okusa je v vsakdanji prehrani skorajda nepogrešljiv. Poleg tega, da je vsestransko uporaben, je krompir tudi cenovno dostopen, bogat z ogljikovimi hidrati, vlakninami, vitaminom C in kalijem. Zaradi možnosti dolgotrajnega shranjevanja ostaja priljubljena sestavina številnih receptov.

Na to je treba zelo paziti, ko izbiramo krompir

Čeprav je krompir pogosto na naših krožnikih, je pomembno vedeti, kako ga pravilno izbrati. Zelena barva na lupini lahko kaže na prisotnost škodljivih snovi. Ko je krompir izpostavljen svetlobi, začne proizvajati klorofil, kar povzroči spremembo barve iz rumene ali svetlo rjave v zeleno. Pri tem procesu nastaja tudi solanin – snov, ki ščiti krompir pred škodljivci, a je lahko škodljiva tudi za ljudi. Solanin je naravni toksin, ki v velikih količinah lahko povzroči prebavne težave, slabost in glavobole. Najvišja koncentracija solanina je v lupini, zato z lupljenjem zmanjšamo njegovo prisotnost. Raziskave kažejo, da se z odstranitvijo lupine zmanjša vsaj 30 % solanina, vendar del še vedno ostane v krompirju. Pomembno je vedeti, da kuhanje, pečenje ali cvrtje ne zmanjšajo bistveno ravni solanina, zato je zelen krompir najbolje zavreči.

obrok-z-ocvrtim-krompirjem.jpg
Obrok z ocvrtim krompirjem
Profimedia

Kako pravilno shranjevati krompir?

Da preprečite nastajanje solanina, krompir shranjujte v temnem in suhem mestu, zaščiten pred svetlobo in visokimi temperaturami. Napačno shranjevanje lahko privede tudi do razvoja bakterije Clostridium botulinum, ki povzroča resna zdravstvena tveganja. Strokovnjakinja za biotehnologijo Marija Rakić Ljubomirović opozarja, da nepravilno shranjen krompir lahko povzroči hude težave, poroča portal Dnevno.hr. Če krompir potemni ali dobi zelenkast odtenek, ga ne uživajte. Kuhani krompir je treba takoj shraniti v hladilnik, saj lahko pri sobni temperaturi postane gojišče bakterij.

Zakaj ste srečali svojega partnerja? Numerologija razkriva skriti namen

Simptomi zastrupitve s solaninom ali bakterijo Clostridium botulinum vključujejo:

  • glavobol, slabost in bruhanje,
  • vrtoglavico,
  • bolečine v trebuhu,
  • visoko vročino.

Krompir lahko tudi segrevamo - a na ustrezen način

Marsikdo je prepričan, da krompirja - ko je enkrat že pripravljen - ne gre segrevati, a to ne drži. Pomembno je to, da ga segrejemo pravilno. Če hočemo segreti pečen krompir, pečico predhodno ogrejemo na 175 stopinj Celzija in ga (do)pečemo od 15 do 20 minut. Če bi ga radi segreli v mikrovalovni pečici, ga samo pokrijemo z vlažnim papirnatim prtičkom in ga segrevamo od dve do tri minute. Lahko ga pogrejemo tudi v ponvi. V tem primeru malce naoljimo ponev in od tri do štiri minute na srednji temperaturi grejemo krompir. Tako bo že pripravljen krompir varen za uživanje, poleg tega pa še okusen.

Neverjeten posnetek, ob katerem vam zastane dih: kit pogoltnil kajakaša, nato pa ...

Novo na Metroplay: Zemlja omogoča, da se zgodi čarovnija | N1 podkast s Suzano Lovec