N. V. | 29. 9. 2024, 08:00
Pravijo mu 'jesenska infuzija': čaj iz te rastline čisti jetra in kri, odpravlja utrujenost, izboljša prebavo in zdravi slabokrvnost
Odlična izbira za obdobje, ki je pred nami.
Čaja iz koprive se je prijelo ime 'jesenska infuzija'. Dviguje energijo in krepi telo, kar je še posebej pomembno v prehodnem obdobju, torej jeseni, ko lahko hladno vreme predstavlja velik šok za telo po vročem poletju.
Kopriva: zdravilna rastlina
Kopriva je polna železa, zato jo uvrščamo med najboljša naravna zdravila proti slabokrvnosti. Ugodno vpliva na stabilizacijo krvnega sladkorja in zaradi diuretičnega delovanja na uravnavanje krvnega tlaka. Pospešuje prebavo in izločanje toksinov iz telesa.
Poleg mineralov železa je bogata tudi z vitamini C, K, minerali, magnezijem, kalcijem, fosforjem ... Vsebuje tudi klorofil, tanine, sluzi, karotenoide.
V ljudski medicini ima kopriva zelo širok spekter uporabe: uporablja se za zdravljenje revmatskih bolezni in protina, za bolezni jeter, vranice, bolečine v želodcu, akne in ekceme, izpadanje las, za prebavo, za zaustavitev krvavitev, za glavobole, nespečnost in živčnost ... Koprivin čaj bo prečistil kri in okrepil telo.
Koprivin čaj
Čaj je najbolje piti mlačen, nesladkan in po majhnih požirkih. Čaju lahko dodate med, limonin sok in nariban ingver. Na ta način boste telo še dodatno okrepili in zaščitili pred raznimi okužbami, ki na vas prežijo pozimi, poroča Krstarica.
Recept
Koprivin čaj je enostaven za pripravo. Čajni žlički posušenih koprivinih listov dodajte 250 mililitrov vrele vode, nato pa pustite, da se koprive namakajo od 5 do 10 minut, odvisno od tega, kako močan okus želite. Daljše namakanje bo ustvarilo močnejši in bolj grenak okus. A pozor: čeprav je koprivin čaj zdravilen, ne pijte več kot tri skodelice dnevno, saj lahko prevelika količina povzroči prebavne težave.
Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču