Z vključevanjem lovorjevih listov v svoje kulinarične podvige lahko naredite nekaj dobrega tako za okus jedi kot za zdravje.
Lovorjev list je pogosta kulinarična sestavina, vendar je v jedi ne dodajamo zgolj zato, da bi izboljšali njihov okus in vonj. Priljubljena začimba ima namreč tudi kar nekaj presenetljivih pozitivnih učinkov na zdravje. Pri čem vam lahko pomaga?
Blagodejni učinki na krvni sladkor in holesterol
Kot navaja portal Krstarica, uživanje lovorjevih listov lahko pomaga uravnavati krvni sladkor in lipide v krvi pri ljudeh s sladkorno boleznijo tipa 2. Raziskave so v preteklosti pokazale, da lahko že en do trije grami lovorjevih listov na dan v obdobju enega meseca zmanjšajo tveganje za nastanek sladkorne bolezni in bolezni srca ter ožilja.
Obenem uživanje lovorjevih listov prispeva k zmanjšanju ravni slabega holesterola in podpira boljšo prebavo, saj blaži želodčne težave in pospešuje prebavne procese.
Lajšanje stresa in težav z dihali
Eterično olje lovorjevih listov se pogosto uporablja za pomoč pri simptomih različnih dihalnih težav. Spojina linalol, ki jo najdemo v lovorju, ima naravne pomirjevalne učinke, zato se uporablja tudi pri lajšanju simptomov stresa, tesnobe in depresije.
Morda vas zanima tudi:
- 7 živil, ki jih nikoli ne smete jesti na prazen želodec
- Živila, zaradi katerih boste v hladnih zimskih mesecih pokali od zdravja
Naravni borec proti glivicam in boleznim srca
Poleg tega ima lovorjev list tudi protiglivične lastnosti, zaradi česar je koristen pri blaženju glivičnih okužb. Ker vsebuje tudi rutin in kofeinsko kislino, pomembno prispeva k ohranjanju zdravega srca.
Preprečuje škodljive učinke prostih radikalov
Lovorjevi listi vsebujejo edinstveno kombinacijo antioksidantov in organskih spojin, kot so katehini, linalol, partenolid in fitonutrienti. Po navedbah znanstvene revije Journal of Nutrition Research te spojine pomagajo pri preprečevanju škodljivih učinkov prostih radikalov, ki so povezani z nastankom rakavih bolezni.
Ne nazadnje lovorjev list ni priljubljen le zaradi privlačne arome, ampak tudi zato, ker znižuje vsebnost maščob v jedeh, zlasti pri jedeh iz svinjine, govedine in divjačine. Z vključevanjem lovorjevih listov v kulinarične podvige lahko torej naredite nekaj dobrega tako za okus jedi kot za zdravje.