McDonald's, burek, KFC, kebab, pleskavica, gora pomfrija, zraven še majoneza in kečap. Saj je okusno, toda kaj, ko je tudi zelo nezdravo. No, toda če velikokrat posežete po mastni hrani, potem imajo strokovnjaki nasvet za vas, kako ohraniti zdravje srca.
V številnih življenjskih situacijah zaradi takšnega ali drugačnega razloga pogosto posegamo po nezdravi hrani, bogati z maščobami in sladkorjem. Na srečo so znanstveniki odkrili, da lahko določene sestavine pomagajo ublažiti negativne učinke takšne prehrane. Nedavna raziskava je pokazala, da lahko - recimo - kakav zmanjša škodljive vplive mastne hrane na zdravje srca med stresnimi obdobji.
Medtem ko je znano, da mastna hrana poslabša delovanje krvnih žil in zmanjša dotok kisika v možgane, najnovejše raziskave nakazujejo, da lahko naravne spojine, prisotne v kakavu, zelenem čaju in nekaterem sadju, zaščitijo kardiovaskularni sistem, še posebej ob uživanju mastnega obroka v stresnih situacijah.
Raziskava o vplivu kakava na stres
V raziskavi so sodelovali mladi in zdravi odrasli, ki so za zajtrk zaužili obrok, bogat z maščobami – maslen rogljiček s sirom cheddar in polnomastnim mlekom. Po obroku so udeleženci pili kakavov napitek z visoko ali nizko vsebnostjo flavanolov, nato pa so reševali osemminutni mentalni stresni test, ki je vključeval kompleksne matematične naloge, zasnovane za povečanje srčnega utripa in krvnega tlaka.
Za oceno delovanja krvnih žil so znanstveniki merili krvni tlak, kardiovaskularno aktivnost in oksigenacijo prefrontalnega korteksa v možganih (količino kisika, ki se dovaja v ta del možganov).
Vsebnost flavanolov je ključnega pomena
Rezultati so pokazali, da kombinacija stresa, mastne hrane in kakava z nizko vsebnostjo flavanolov (5,6 mg zaradi običajnega postopka alkalizacije) znatno zmanjša funkcijo krvnih žil, kar lahko traja tudi do 90 minut po prenehanju stresa.
Nasprotno pa je kakavov napitek z visoko vsebnostjo flavanolov (695 mg na porcijo) učinkovito preprečil upad funkcije krvnih žil, udeleženci pa so pokazali boljši vaskularni odziv. Čeprav uživanje flavanolov ni izboljšalo oksigenacije možganov ali vplivalo na razpoloženje med eksperimentom, je imelo ključno vlogo pri zaščiti zdravja krvnih žil.
Poleg minimalno predelanega kakava so odlična alternativa tudi zeleni in črni čaj, jagodičevje in jabolka.
Čeprav se je seveda pametno izogibati uživanju hrane, bogate z nezdravimi maščobami in sladkorji, pa omenjena raziskava daje razlog za optimizem, vsaj kar zadeva kardiovaskularno zdravje. Pomembno pa je vedeti, da je višja raven flavanolov prisotna v surovem kakavu, medtem ko se ti med predelavo izgubijo ...
Novo na Metroplay: Ajda Rotar Urankar in David Urankar iskreno o zakonu in težki življenjski preizkušnji