Po tej jedi v trgovini pogosto posegamo, a pozor: v njej so sestavine, ki za nas niso niti malo dobre, svari strokovnjakinja

3. 3. 2025, 19:00 | Uredništvo
Deli
Ženska v trgovini (foto: Profimedia)
Ženska v trgovini
Profimedia

Med delovnim tednom marsikdo nima prav veliko časa za ustvarjanje v kuhinji, zato pogosto posegamo po pripravljenih jedeh iz trgovine. A dobro je vedeti, kaj je pravzaprav v njih.

V številnih trgovinah - tako pri nas kot po svetu - v toplotekah ponujajo sveže pečeno meso, ki je med delovnim tednom kar pogosta izbira. Saj vemo, kako je. Po službi in drugih obveznostih smo pogosto preveč utrujeni, da bi se lotili kuhanja. Takrat je odlična rešitev pečeno meso iz trgovine, saj lahko zraven pripravimo samo kakšno solato ali drugo prilogo, in že je celovit obrok na mizi.

Številni se pogosto odločajo za pečenega piščanca. Je dobra izbira, ko gre za beljakovine, a dobro je vedeti, kaj vse vsebuje. Priznajmo si, da ne beremo vedno, kaj piše na embalaži oziroma na vrečki. Vemo, da segrevanje hrane v plastičnih posodah ni priporočljivo. Kako pa je takrat, ko nam že pripravljeno toplo hrano ponudijo v vrečkah, ki vsebujejo plastiko?

Plastična vrečka s kemikalijami

"Vrečka, v kateri se hrani piščanec, je narejena iz plastike, ki pod vplivom toplote sprošča kemikalije, ki prehajajo v hrano," opozarja dr. Tania Elliott na TikToku. Posnetek, v katerem je govorila o tej temi, je pritegnil veliko pozornosti. Da bi podaljšali rok uporabnosti, številni trgovci pečenim piščancem dodajajo aditive. Ti so lahko rastlinskega in živalskega izvora, prav tako so lahko iz mineralov ali pa so kemično proizvedeni, da izboljšajo okus, vonj, teksturo in videz hrane. Dobro pa je vedeti, da lahko tako naravni kot sintetični aditivi predstavljajo določena zdravstvena tveganja. Med aditivi so seveda konzervansi. "Piščanci so pogosto marinirani v raztopini s konzervansi. Izbiramo kozmetiko brez konzervansov, a jemo meso, polno konzervansov," opozarja dr. Tania Elliott.

Levica s kazensko ovadbo nad SDS: “Gre za zavajanje in manipulacijo ljudi”
@drtaniaelliott 👩🏻‍⚕️What's one thing I never buy from the grocery store? Rotisserie chicken. Why? ❌The bag the chicken is stored in is plastic and it leaches chemicals that get into the food when it's sitting under the heat. ❌Most stores inject the chickens with additives so that they can last on the shelf longer. ❌Chickens are often marinated in a preservative solution. We opt for preservative-free cosmetics and then we're eating preservative-infested chicken. ❌And carrageenan. This is a chemical that pre-cooked poultry is injected with to make it tender and juicy, but guess what? It can also inflame the gut. Carrageenan is banned in Europe, but not in the United States. #doctor #learnontiktok #themoreyouknow ♬ original sound - drtaniaelliott

Eden od aditivov, ki se dodajajo pečenemu piščancu, je karagenan. "To je kemikalija, ki se vbrizga v predhodno kuhano perutnino, da ostane meso mehko in sočno. Veste, kaj? Prav tako lahko povzroči vnetje črevesja," je dr. Tania Elliott opozorila svoje sledilce na TikToku.

Prehranska industrija ga uporablja

Kot poroča portal Mojaleta.si, znanstveniki dokazujejo, kako zelo je škodljiv, a to ne odvrne velikih prehranskih industrij, da ga ne bi uporabljale. V majhnih količinah ni tako nevaren, a te količine se z leti v telesu nabirajo in lahko povzročijo hude bolezni, poroča omenjeni portal.

Sicer je karagenan polisaharid, ki se pridobiva iz rdečih alg. Po strukturi je podoben želatini, uporabljajo ga zato, da določeno živilo zgosti, pa tudi kot emulgator in stabilizator. Najdemo ga v predelanih mesnih izdelkih, omakah, juhah, pripravljenih sladicah, pudingih, čokoladah, izdelkih iz želeja, v marmeladi, pa tudi v pivu in še marsikje. Zato je treba prisluhniti opozorilom strokovnjakov in res brati sestavine na embalaži izdelkov.

Tudi to se zgodi: če v trgovini vidite take banane, jih samo pustite in opozorite trgovca

Novo na Metroplay: “Ljubljana ni najbolj varno mesto za vsa moja stilska izražanja!” | Metro minutke X Glasovi ponosa