K. R. | 22. 9. 2023, 21:55

Živilo, ki uničuje možgane in predstavlja gorivo za nastanek raka: po 40. letu se mu moramo nujno izogniti

Profimedia

40. rojstni dan v našem življenju predstavlja posebno prelomnico.

Po dopolnjenem 40. letu je pravi čas, da spremnimo svojo prehrano in nekatera živila črtamo z našega jedilnika, svetujejo strokovnjaki za prehrano. Po besedah ruske nutricionistke Zuhre Pavlove se po 40. letu na človeku vidijo vse posledice nepazljivosti iz mladosti, a pravi, da lahko vse to rešijo bolj zdrave navade. Z njihovo pomočjo se bo naše telo lažje izognilo težavam s srcem, jetri, sklepi in prekomerno težo, povzema Nova.rs.

Profimedia

Raznollika prehrana in veliko vode

"Pozabite lahko na čips in gazirane pijače. Raznolika prehrana je nujna, da celoten organizem ohranite v zdravem stanju. Da bi to dosegli, morate jesti grah, fižol, lečo, čičeriko, polnozrnata žita in mlečne izdelke," svetuje Pavlova. Dodaja, da je nujno, da se na našem jedilniku pogosto znajdejo morske ribe, gobe, grenivke, zelena zelenjava, ajda, orehi in brokoli, pa tudi kurkuma in kumina.

Kot je dejala, je pomembno tudi, da popijemo čim več vode, ki ima pomembno vlogo pri delovanju našega telesa. Poleg vode svetuje še uživanje zeliščnih čajev. Ob tem je spomnila na škodo, ki jo lahko povzroči hitra prehrana. Predelana in ocvrta hrana, zlasti meso, povzroča vnetja jeter, ožilja in sklepov, posledično se pojavijo težave s kožo, presnovo in odvečno telesno težo.

Profimedia

Čemu se je po 40. letu bolje izogniti?

Po besedah Pavlove je zmanjšanje vnosa sladkorja osnova za bolj zdravo življenje. "Sladkor sodi med živila z visokim glikemičnim indeksom. Pospešuje staranje možganov in je odlično 'gorivo' za maligne celice. Poškoduje beljakovine vezivnega tkiva, kar stara kožo, ožilje in notranje organe. Vsekakor se morate odpovedati sokovom in pecivu. Poskusite tudi zmanjšati beli kruh, testenine, beli riž in kosmiče," je še svetovala.

Novo na Metroplay: Maja Keuc iskreno o življenju na Švedskem in kaj jo je pripeljalo nazaj