D. D. | 29. 8. 2023, 06:00

Kaj se zgodi v telesu, če pred obrokom pojeste sadje?

Profimedia

Po spletu mrgoli različnih nasvetov, kateri čas v dnevu je najboljši za uživanje sadja.

Vsi vemo, da je sadje pomemben del prehrane. Je odličen vir vitaminov, mineralov, antioksidantov in vlaknin, ki so s prehranskega vidika nujni za normalno delovanje telesa, in lahko pomagajo zmanjšati tveganje za nastanek številnih bolezni. 

Kdaj je sadje najbolje uživati?

Po spletu mrgoli različnih nasvetov, kateri čas v dnevu je najboljši za uživanje sadja. Nekateri prehranski svetovalci pravijo, da je najbolje, če ga jemo na prazen želodec, saj tako vnesemo čim več hranilnih snovi, hkrati pa pomaga zagnati prebavni trakt. Uživanje sadja po obroku naj bi povzročilo fermentacijo, sadje je namreč težko prebavljivo. 

Kateri čas v dnevu je najboljši za sadje?

Kateri čas v dnevu je najboljši za sadje?

Profimedia

Nekatere raziskave so pokazale, da to ne drži. Prebavni sistem je namreč zasnovan tako, da absorbira čim več hranilnih snovi iz hrane in je vedno pripravljen, navaja Healthline.

Številni strokovnjaki menijo, da čas dneva ne more vplivati ​​na hranilno vrednost določene hrane. Lahko pa vpliva način prehranjevanja. Če hrano zaužijemo prehitro, bo naše telo s težavo prebavilo, ne glede na to, ali gre za marelico ali kos pice.

Če želite shujšati, je najbolje, da sadje uživate pred vsakim obrokom. Trik je v tem, da vlaknine, ki jih najdemo v sadju, delujejo kot posebna vrsta ogljikovih hidratov, iz katerih ne absorbiramo kalorij, ampak nas ohranjajo site. Z drugimi besedami, sadje vas bo nasitilo, posledično pa boste pojedli manj nezdrave hrane. Pri hujšanju bodo najbolje pomagale maline, robide, pasijonka in granatno jabolko, navaja zadovoljna.hr.

Jejte čimbolj barvito sadje.

Jejte čimbolj barvito sadje.

Profimedia

Jejte mavrico

Verjetno ste že zasledili izraz "jejte mavrico". Gre za to, da uživate čim več barvitega sadja. Hranilne spojine, ki sadju dajejo barvo, so pravzaprav antioksidanti, znani pa so tudi po tem, da se borijo proti prostim radikalom in zmanjšujejo vnetja v telesu.

Če imate občutek, da vaše telo težko razgrajuje sadje, strokovnjaki svetujejo, da jeste kuhano sadje. Vlaknine v njem se bodo zmehčale, zato bo vaša prebava bolje delovala, pravi nutricionistka Carrie Gabriel.

Novo na Metroplay: "Materinstvo ti da novo dimenzijo organizacije, produktivnosti in empatije" | Sonja Šmuc