Številne pozitivne lastnosti, ki jih ima ta hrana, ki pripomorejo k našemu splošnemu zdravju, vas bodo prepričale, da jo vrnete nazaj na svoj krožnik!
Hrana sodobne družbe ponuja obilo najrazličnejših možnosti in izbire, vendar pa je resnica ta, da je bila prehrana v preteklosti, čeprav je šlo za revnejšo prehrano, bolj zdrava kot današnja! Bila je naravna in domača, vključevala pa je tudi proso, za katero danes praktično ne slišimo več, kaj šele, da bi ga kje zagledali na meniju.
Proso ima številne prednosti in zdrave učinke, saj spada med lahko prebavljiva žita, vsebuje pa ključne aminokisline, ki pomagajo graditi in obnavljati mišice in kožne celice. Prav tako je bogato z ogljikovimi hidrati, ki se počasi prebavljajo, zato hitro dobimo občutek sitosti, to pa pripomore k procesu hujšanja.
To žito je tudi polno naravnih maščob, ki so ključne za absorpcijo vitaminov, vključno s karotenom in vitaminom D. Prosena kaša pripomore k zdravju živčnega sistema, in sicer zaradi vsebnosti vitamina B1 in B5, ki blagodejno vplivata na stres in sproščata pritisk.
Prednosti tega žita se kar ne končajo - železo in magneziji nam pomagata očistiti telo težkih kovin in drugih nevarnih snovi, ki jih vstopajo v telo. Kardiologi ga priporočajo kot hrano, ki jo je treba jesti čim pogosteje, saj je polna kalija, ki pomaga v boju proti boleznim srca, normalizira krvni tlak in krepi krvne žile.
Uživanje prosa ima velike prednosti tudi za zdravje starejših, saj pozitivno vpliva na zdravje možganov, spomin in fizične sposobnosti.