Nikoli ne shranjujte tega sadja v hladilniku: oddaja strupen plin, ki pokvari še drugo hrano

22. 10. 2024, 06:00 | N. V.
Deli

Se vam je kdaj hrana v hladilniku pokvarila hitreje, kot bi pričakovali? 

Določeno sadje lahko vsebuje pline, ki lahko povzročijo, da se druga živila v hladilniku hitreje pokvarijo. Nekatere vrste sadja namreč med zorenjem proizvajajo plin etilen.

Etilen

Ta plin je naravni rastlinski hormon, ki spodbuja zorenje sadja. Ko se etilen sprošča v hladilniku, lahko vpliva na druga živila, ki so v njegovi bližini. Sadje, bogato z etilenom, lahko pospeši proces zorenja in pokvarljivosti drugih živil. Zato je priporočljivo, da se sadje, ki proizvaja etilen, shranjujemo ločeno od drugih živil, da preprečimo hitrejšo pokvarljivost in ohranimo svežino preostalih živil v hladilniku.

Zeleno zelenjavo, kot so brokoli, zelje, kumare in zelena solata, bi bilo najbolje shraniti stran od sadja, ki sprošča veliko etilena. Tudi šparglji, cvetača in jajčevci se lahko hitro pokvarijo, če jih hranite v istem predalu kot sadje, ki oddaja etilen, poroča The Mirror.

Seznam sadja, ki proizvaja največ etilena

V centru za zdravje skupnosti kalifornijske univerze v San Diegu (UCSD) so sestavili seznam sadja in zelenjave, ki proizvajata največ etilena:

  • jabolka
  • avokado
  • banane
  • grozdje
  • melona
  • pasijonka
  • kivi
  • breskve
  • hruške
  • paprike
  • paradižnik
Ozonske luknje naj bi v prihodnosti povsem izginile, tudi tista nad Antarktiko
Profimedia

Kako shraniti sadje?

Živila, kot so paradižnik, banane, avokado in jabolka, lahko shranite na hladnem mestu zunaj hladilnika, kar zmanjša morebitno kopičenje etilena okoli drugih živil. Da bi ohranili svežino, jih shranjujte na ravni površini, ne v skledi za sadje. Posode za sadje pomagajo pri širjenju etilena in povzročijo hitrejše kvarjenje hrane.

Pokvarjena hrana

Na splošno je pametno paziti na vsako hrano, za katero se zdi, da se začenja kvariti in jo je treba ločiti od sveže hrane. Če sveža živila ostanejo v bližini tistih, ki so že pokvarjena, se lahko tudi sveža živila hitreje pokvarijo, kar vodi do potencialno nevarnih pogojev za uživanje.

Vremenske spremembe najbolj vplivajo na rojene v 3 astroloških znamenjih (ste med njimi?)

Novo na Metroplay: Ajda Rotar Urankar in David Urankar iskreno o zakonu in težki življenjski preizkušnji