Čemu se morate izogniti in kaj lahko obdržite na svojem jedilniku?
Nakup vseh ekoloških izdelkov je lahko drag. Toda nakup konvencionalno pridelanih proizvodov nas izpostavlja različnim pesticidom, povezanim z zdravstvenimi in okoljskimi težavami.
Ameriška delovna skupina za okolje vsako leto izda dva seznama: Dirty Dozen, na katerem so pridelki, za katere je ameriško ministrstvo za kmetijstvo ugotovilo, da so onesnaženi z največ pesticidi, in The Clean 15, sadje in zelenjava, ki imata najmanjšo količino kontaminacije s pesticidi.
Seznamu škodljivih pridelkov so letos dodali še borovnice in stročji fižol, v seznam zdravih pridelkov pa se je preselilo korenje.
Če želite čim bolj zmanjšati svojo izpostavljenost pesticidom, poskusite preklopiti na ekološko pridelavo pridelkov, ki so navedeni v Dirty Dozen, in se odločite za konvencionalno pridelano sadje in zelenjavo iz seznama Clean 15.
Seznam pridelkov, ki so najbolj onesnaženi s pesticidi:
- Jagode
- Špinača
- Ohrovt
- Breskve
- Hruške
- Nektarine
- Jabolka
- Grozdje
- Paprika
- Češnje
- Borovnice
- Stročji fižol
Seznam najmanj onesnaženih pridelkov:
- Avokado
- Koruza
- Ananas
- Čebula
- Papaja
- Grah
- Šparglji
- Melona
- Kivi
- Zelje
- Gobe
- Mango
- Sladki krompir
- Lubenica
- Korenje
Tako: zdaj veste, čemu se morate izogniti in kaj lahko obdržite na svojem jedilniku.
Evropsko sadje se kar kopa v toksičnih pesticidih: TUKAJ jih je največ
Novo na Metroplay: Anja Ramšak o poroki, ljubezenski zgodbi, vrnitvi v jutranji radijski program in hobijih