D. D. | 29. 9. 2023, 06:00

Škodljivi miti o prehrani - kaj lahko jemo in kaj ne

Profimedia

Večino srčno-žilnih bolezni je mogoče preprečiti z zdravim življenjskim slogom, ki vključuje tudi zdravo prehrano. 

Vsako leto 29. septembra obeležujemo svetovni dan srca. Srčno-žilne bolezni so namreč v razvitem delu sveta najpogostejši vzrok za umrljivost. Večino teh bolezni je mogoče preprečiti z zdravim življenjskim slogom, ki poleg redne telesne aktivnosti vključuje tudi zdrav način prehranjevanja.

Največkrat pa so bolniki zmedeni, kaj lahko jedo, saj krožijo številni miti glede prehranjevanja in bolezni srca in ožilja, ki so pogosti tudi med srčno-žilnimi bolniki.

Če jemljete zdravila za srce, lahko jeste karkoli

Mit številka ena, ki vsekakor ne drži. Zdravila pomagajo pri obvladovanju nekaterih bolezni srca, a le če se ob jemanju tudi pravilno in zdravo prehranjujemo. Visok holesterol in visok krvni tlak sta delno ali v celoti posledica nezdrave, pretirano mastne, sladke in hranilno manj ustrezne prehrane. Če bi se prehranjevali s tako hrano, bi morali uživati še več zdravil.

Jajca so škodljiva za srce

Mit številka dve, ki tako pomembno živilo, kot so jajca, neupravičeno postavlja na slab glas. Res, da vsebujejo veliko holesterola, vendar številne raziskave potrjujejo, da holesterol v hrani skoraj nima vpliva na holesterol v krvi. Naše telo namreč večino holesterola biosintetizira samo, le slabo četrtino pa doprinese holesterol iz prehrane, pravijo na Zvezi potrošnikov Slovenije.

Jajca so neupravičeno na slabem glasu.

Jajca so neupravičeno na slabem glasu.

Profimedia

Jajca vsebujejo veliko beljakovin, vitaminov in mineralov, zato jih je priporočljivo vključevati v prehrano, a zmerno. Bolj kot jajc bi se morali bati nezdravih maščob, svarijo strokovnjaki.

Najboljša je prehrana z nizko vsebnostjo maščob

Mit številka tri prav tako ne drži. Maščobe so namreč pomemben del uravnotežene prehrane, saj sodijo med makrohranila, ki jih telo za svoje delovanje nujno potrebuje. Pomembno je, da ločimo med zdravimi in nezdravimi maščobami.

Avokado bi morali večkrat vključiti v svojo prehrano.

Avokado bi morali večkrat vključiti v svojo prehrano.

Profimedia

Za zdravje srca je smiselno zmanjšati uživanje živil, ki vsebujejo nasičene maščobne kisline in zlasti transmaščobe. Slednje najdemo predvsem v jedeh, kot so slaščice, ocvrta in pražena živila. Medtem ko zdrave maščobe najdemo v določenih živilih, kot so olivno in repično olje, mastne ribe, semena, avokado in oreščki. Za njih velja, da na zdravje srca vplivajo pozitivno, zato jih je smiselno v prehrano vključiti čim več.

Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču