Uredništvo | 12. 8. 2024, 08:00
Nikoli več je ne boste shranjevali drugače! To je pravi način, kako ohraniti svežino in okus lubenice
Lubenice, ki jih shranjujemo pri sobni temperaturi, vsebujejo veliko več antioksidantov kot lubenice, ki jih hranimo v hladilniku!
Veliko ljudi si ne predstavlja poletja brez okusne, sladke, sočne in prijetno ohlajene lubenice. Poletni sadež namreč predstavlja osvežilno malico, ki je zdrava in ne preveč draga. Na kakšen način pa moramo lubenico shranjevati, da res ostane sveža in okusna, tudi če jo pojemo šele čez nekaj dni ali tednov?
Lubenice, ki jih shranjujemo pri sobni temperaturi, vsebujejo veliko več antioksidantov kot lubenice, ki jih hranimo v hladilniku. Presenetljivo, mar ne? Kdo bi si mislil, da lahko razlika v temperaturi povzroči takšno spremembo v sestavi sadeža. Prav tako vas bo morda osupnilo, da lubenica dejansko zdrži dlje, če je ne ohlajamo. Melone se težje pokvarijo v hladilniku, lubenice pa imajo raje toplejše temperature.
Nerazrezane, cele lubenice lahko na sobni temperaturi zdržijo v povprečju kar tri tedne, v hladilniku pa oslabijo po enem tednu. Seveda je stanje odvisno tudi od tega, kako zrel je sadež, ko ga kupite v trgovini. Razrezana lubenica ima veliko krajši rok trajanja kot cela in zanjo veljajo drugačna pravila.
Kose razrezane lubenice moramo oviti v folijo in jih hraniti pri nižji temperaturi, torej v hladilniku. Lubenica je tudi boljšega okusa, če je nekoliko ohlajena, zato je priporočljivo, da jo vstavimo v hladilnik, preden se jo odločimo pojesti. V zamrzovalniku jo lahko hranimo do 12 mesecev - najprej pa jo moramo olupiti, razrezati na koščke in jo pospraviti v nepredušno plastično posodo ali vrečko.
Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču