N.Z. | 18. 12. 2023, 13:48

To je 5 najbolj zdravih vrst kruha! Preostalim se je bolje izogibati

profimedia

Kruh iz polnozrnatih žit običajno ponuja največ hranilnih snovi. 

Na desetine vrst kruha ponujajo na policah trgovin in številne recepte zanje polnijo kuharske knjige. Pa vendar so nekatere vrste kruha bolj hranljive kot druge, saj so naravno bolj bogate z vlakninami, vitamini in minerali. Preostale vrste so narejene iz rafiniranih žit in običajno vsebujejo dodane vitamine in minerale.

Se sprašujete, katera vrsta kruha je najbolj zdrava?

1. Polnozrnat kruh iz kaljenih zrn

Takšen kruh je narejen iz celih zrn, ki so zaradi izpostavljenosti vročini in vlagi začela kaliti.

Dokazano je, da kalitev poveča količino in razpoložljivost nekaterih hranil. Kaljena zrna ne bodo zvišala krvnega sladkorja kot druga zrna in so lahko dobra izbira za ljudi s sladkorno boleznijo. Poleg tega je večina polnozrnatega kruha iz kaljenih zrn bogata z vlakninami in beljakovinami. Takšne vrste kruh je bolj nasiten kot kruh iz rafiniranih zrn.

2. Kruh iz kislega testa

Kislo testo nastane s postopkom fermentacije, ki se opira na naravne kvasovke in bakterije, da kruh vzhaja. Fermentacija pomaga zmanjšati količino fitatov, znanih tudi kot fitinska kislina, ki se vežejo na določene minerale in zmanjšajo njihovo absorpcijo. Kislo testo je lažje prebavljivo kot druge vrste kruha. V procesu fermentacije se razgradijo nekateri ogljikovi hidrati in beljakovine, ki jih najdemo v žitih, vključno z glutenom.

3. Kruh iz 100-odstotne polnozrnate pšenice

Polnozrnata žita ohranjajo cela zrna nedotaknjena, vključno s kalčkom, endospermom in otrobi. Otrobi in kalčki vsebujejo tudi beljakovine, maščobe, vitamine, minerale in koristne rastlinske spojine, medtem ko je endosperm večinoma škrob. Zato imajo polnozrnata žita, vključno s polnozrnato pšenico, več vlaknin in veljajo za bolj hranljiva kot rafinirana žita, ki so bila obdelana tako, da so bili odstranjeni otrobi in kalčki.

4. Ovseni kruh

Ovseni kruh je običajno narejen iz kombinacije ovsa, polnozrnate moke, kvasa, vode in soli. Ker je oves zelo hranljiv in povezan s številnimi koristmi za zdravje, lahko predstavlja zdravo izbiro.

Oves je bogat z vlakninami in koristnimi hranili, vključno z magnezijem, vitaminom B1, železom in cinkom. Vlaknine v ovsu, znane kot beta-glukan, pomagajo znižati raven holesterola, uravnavajo krvni sladkor in znižajo visok krvni tlak.

5. Laneni kruh

Laneni kruh, ki je narejen predvsem iz polnozrnate moke in lanenih semen, je en najbolj zdravih vrst kruha, ki jih lahko jeste.

Lanena semena veljajo za zelo hranljiva in nudijo številne koristi za zdravje. Med drugim so odličen vir alfa-linolenske kisline (ALA), maščobne kisline omega-3, ki jo najdemo v rastlinski hrani.

Obsežen pregled študij je pokazal, da je visok vnos lanu povezan z manjšim tveganjem za bolezni srca.

Povzeto po Healthline

Novo na Metroplay: Maja Keuc iskreno o življenju na Švedskem in kaj jo je pripeljalo nazaj