Velja dvakrat premisliti, kaj si natočiti v kozarec ...
Nova študija je pokazala, da pitje dveh litrov ali več umetno sladkanih pijač na teden, kar je enako srednje veliki dietni gazirani pijači iz restavracij hitre prehrane na dan, za 20 odstotkov poveča tveganje za neredno bitje srca, imenovano atrijska fibrilacija, v primerjavi z ljudmi, ki ne pijejo teh pijač.
Atrijska fibrilacija, znana kot A-fib, je neredno bitje srca, simptomi katere so med drugim tudi stiskanje v prsnem košu in pomanjkanje sape. Pitje pijač z dodatnim sladkorjem poveča tveganje za to bolezen za 10 odstotkov, medtem ko je bilo pitje približno 0,1 litra naravnih sokov, kot sta pomarančni ali zelenjavni sok, povezano z 8 odstotkov manjšim tveganjem za atrijsko fibrilacijo.
"To je prva študija, ki poroča o povezavi med sladili brez in z nizko vsebnostjo kalorij ter pijačami, sladkanimi s sladkorjem, in povečanim tveganjem za atrijsko fibrilacijo," je povedala Penny Kris-Etherton, profesorica prehranskih znanosti na državni univerzi Pennsylvania, ki sicer v novi študiji ni sodelovala. Čeprav je študija lahko pokazala le povezavo med sladkanimi pijačami in atrijsko fibrilacijo, se je ta povezava ohranila tudi po upoštevanju morebitne genetske dovzetnosti za to bolezen, poroča CNN.
Atrijska fibrilacija je v porastu
Atrijska fibrilacija predstavlja glavni vzrok možganske kapi v Združenih državah Amerike. Poleg tega so možganske kapi, povezane z A-fibom, po podatkih ameriškega Centra za nadzor in preprečevanje bolezni "hujše od možganske kapi z drugimi vzroki".
Atrijska fibrilacija lahko povzroči tudi krvne strdke, srčno popuščanje in "poveča tveganje za srčni infarkt, demenco in bolezni ledvic. Vse to so dolgoročna tveganja", je v intervjuju za CNN povedal Gregory Marcus, profesor medicine na Medicinski fakulteti Univerze v Kaliforniji v San Franciscu in pomočnik vodje kardiologije za raziskave na UCSF Health. Po podatkih združenja Heart Rhythm Society, ki zastopa več kot 7000 strokovnjakov za motnje srčnega ritma iz več kot 90 držav, živi z atrijsko fibrilacijo skoraj 40 milijonov ljudi po vsem svetu, od tega 6 milijonov samo v Združenih državah Amerike.
Veliko teh ljudi trpi zaradi bolečin v prsih, palpitacij, kratkega dihanja in utrujenosti. Pri drugih pa je fibrilacija srca brez simptomov in je potencialno tihi ubijalec. Ko je bolezen odkrita, jo je mogoče zdraviti z zdravili, spremembo življenjskega sloga in po potrebi s kirurškimi posegi, s katerimi upočasnimo ali ponovno vzpostavimo normalen srčni ritem. Stopnja atrijske fibrilacije med prebivalci ZDA sicer narašča: CDC ocenjuje, da bo leta 2030 imelo atrijsko fibrilacijo približno 12 milijonov Američanov. "Starost je eden najpomembnejših dejavnikov tveganja, zato je s staranjem prebivalstva vse pogostejša," je dejal Marcus.
K povečanju števila bolnikov prispeva tudi epidemija debelosti in drugi dejavniki tveganja, kot so visok krvi tlak, sladkorna bolezen, kronična ledvična bolezen, kajenje in pitje alkohola, tveganje za atrijsko fibrilacijo pa je povezano tudi s sladkorno boleznijo tipa 2, prekomernim pitjem alkohola ter uživanjem kokaina, poroča CNN.
Možna dodatna tveganja za zdravje
V študiji, ki je bila v torek objavljena v reviji Circulation, Arrhythmia and Electrophysiology, so bili analizirani podatki skoraj 202.000 ljudi, ki so bili vključeni v veliko biomedicinsko podatkovno zbirko, imenovano UK Biobank. Analizirane osebe, ki so bile v povprečju spremljane 10 let, so bile stare od 37 do 73 let, več kot polovica pa je bila ženskega spola. V študiji je bilo ugotovljeno, da so bili večji porabniki umetno sladkanih pijač pogosteje ženske, mlajši, težji in z večjo razširjenostjo sladkorne bolezni tipa 2. Tisti, ki so pili več pijač, sladkanih s sladkorjem, so bili pogosteje moški, mlajši, težji in so pogosteje zbolevali za srčnimi boleznimi.
Pri osebah, ki so pile tako sladkane pijače kot tudi naravne sokove, je bilo "bolj verjetno, da bodo zaužile več sladkorja kot osebe, ki so pile umetno sladkane pijače", je bilo navedeno v izjavi, poroča CNN.
"Ugotovitve naše študije ne morejo dokončno zaključiti, da ena pijača predstavlja večje tveganje za zdravje kot druga, zaradi kompleksnosti naše prehrane in ker nekateri ljudje lahko pijejo več kot eno vrsto pijač," je dejal glavni avtor študije Ningijan Wang, profesor na šanghajski deveti ljudski bolnišnici in medicinski fakulteti univerze Jiao Tong v Šanghaju. "Vendar pa na podlagi teh ugotovitev priporočamo, da ljudje zmanjšajo količino umetno sladkanih pijač s sladkorjem ali se jim celo izogibajo, kadarkoli je to mogoče," je pojasnil Wang. "Ne jemljite za samoumevno, da je pitje umetno sladkanih pijač z nizko vsebnostjo sladkorja in kalorij zdravo, saj lahko predstavlja potencialno tveganje za zdravje," še izpostavlja Wang.
Novo na Metroplay: Ajda Rotar Urankar in David Urankar iskreno o zakonu in težki življenjski preizkušnji