Uredništvo | 7. 11. 2024, 07:00
Živila, bogata z vitaminom C, zaradi katerih boste tudi v hladnih zimskih mesecih pokali od zdravja
Poskrbite za to, da boste vsaj nekaj teh živil umestili v vsakodnevno prehrano.
Jeseni in pozimi smo bolj dovzetni za tako imenovana sezonska obolenja. Ker smo manj časa na prostem, je imunska obramba našega telesa slabša. Kako to popraviti? Začnemo lahko s prehrano: prav nič nam ne bo škodilo, če bomo med živila, ki jih jemo vsakodnevno, umestili čim več takih, ki vsebujejo veliko vitamina C.
Vitamin C ne krepi le imunskega sistema in ščiti pred sezonskimi tegobami, temveč ima tudi močan antioksidativni učinek in preprečuje staranje celic, piše Zadovoljna.rs. Ravno tako pomaga pri absorpciji železa v črevesje in prispeva k nastajanju rdečih krvničk. Blagodejno vpliva tudi na zdravje srca in ožilja ter ščiti kapilare, ohranja zdravo vezivno tkivo, pospešuje celjenje ran in preprečuje krvavitve.
Zato ni razloga, da dvanajstih živil na seznamu, ki vsebujejo veliko vitamina C, ne bi uživali tako pogosto, kot je mogoče. Poleg tega nam hrana za razliko od prehranskih dopolnil (več kot 1000 mg lahko povzroči želodčne in črevesne motnje) ne more zagotoviti "preveč" vitamina C. V mislih imejte le, da je vitamin C občutljiv za toploto, zato poskusite zaužiti živila s seznama surova ali le rahlo kuhana pri nizki temperaturi.
Čili
Pekoče paprike so prava vitaminska bomba. 100 gramov te majhne in pikantne zelenjave namreč vsebuje približno 229 miligramov vitamina C. Poleg tega vsebujejo tudi znaten odmerek vitamina A oziroma retinola, ki upočasnjuje staranje kože. Surove jih sesekljajte in dodajte predjedem, mesu, ribam ali solatam, lahko pa jih tudi vključite v pripravo juhe.
Rdeča paprika
Tudi rdeča paprika je odličen vir vitamina C. Samo 100 gramov zagotavlja približno 166 mg te koristne kisline. Rdeča paprika je najbolj okusna surova: narežite jo na kocke in dodajte solatam ali pa jo narezano na trakove pomakajte v humus in guacamole. To živilo je polno beljakovin, uravnava holesterol in krvni sladkor.
Črni ribez (in drugo jagodičevje)
Jagodičevje, predvsem črni ribez, ki vsebuje približno 180 mg vitamina C na 100 g, je odlična izbira za zdravje. Poskusite ga uživati redno, dodate pa ga lahko jutranjim smutijem, grškemu jogurtu ali pa ga uživate kot zdrav prigrizek med obroki z nekaj mandlji ali oreščki.
Rukola
Rukolo radi jemo na pici, jo dodajamo solatam, uporabljamo za aromatiziranje zelenjave in rib ter nadevov za tortilje, nekateri pa jo radi dodajajo tudi smutijem. Toda ali ste vedeli, da vsebuje 110 mg vitamina C na 100 gramov?
Špinača
Špinača je že v osnovi zelo zdravo živilo: bogata je z magnezijem, zato je odlična proti utrujenosti, hkrati pa krepi in povečuje telesno moč (se spomnite Popaja?). Poleg tega vsebuje tudi vitamin C: v 100 gramih špinače je tega vitamina 54 mg.
Zelena solata
Kraljica solat, ki si jo radi privoščimo za kosilo v vseh letnih časih, vsebuje 59 mg vitamina C.
Morda vas zanima tudi:
- Umik priljubljene zelenjave zaradi presežne vrednosti pesticida
- Sadje in zelenjava, najbolj onesnažena s pesticidi
Guava
Tudi eksotični sadež, ki raste v tropskih predelih, je na vrhu seznama živil, bogatih z vitaminom C: 100 gramov guave nam ga da približno 228 mg. Poleg tega je to supersadež, bogat s polifenoli in karotenoidi, močan antioksidant, ki deluje protivnetno, protivirusno in antibakterijsko.
Ohrovt
Solata iz ohrovta in avokada velja za eno najbolj zdravih. Ohrovt nam namreč zagotovi kar 120 mg vitamina C na sto gramov. Ohrovt uporabite v solatah, pa tudi v izjemno hranljivih sokovih in smutijih.
Kivi
Kivi izvira iz Kitajske, danes pa je priljubljen po vsem svetu. Poleg tega, da je odličen vir vitamina C, saj ga vsebuje približno 85 mg na 100 gramov, vsebuje tudi vitamin E, kalcij in kalij, zaradi optimalne kombinacije topnih in netopnih vlaknin ter encimov pa izboljšuje prebavo. Narežite ga na rezine in dodajte jutranjim mislijem ali pa ga zaužijte kot prigrizek med obroki.
Pomaranče
Pomaranče so običajno prvo sadje, ki nam pade na pamet, ko pomislimo na vitamin C. Z razlogom: kot vsi citrusi tudi pomaranče vsebujejo velike količine vitamina C. Srednje velika pomaranča vsebuje približno 75 mg vitamina C, polovica grenivke pa približno 39 mg. Tudi sokovi iz teh sadežev so odlični, vendar jih pijte sveže iztisnjene, da preprečite oksidacijo vitamina C.
Brokoli
Brokoli je resnično zdravo živilo, saj je bogat z vitaminom C – v 100 gramih ga vsebuje približno 89 mg. Ste že kdaj poskusili surov brokoli v solati s prelivom iz tahinija (sezamove kreme), limone, oljčnega olja in sojine omake? Če ne marate surovega, pa ga na hitro skuhajte na pari in ga, dokler je še hrustljav, zaužijte z ekstra deviškim oljčnim oljem, limono in morsko soljo, svetuje Zadovoljna.rs.
Brstični ohrovt
Ohrovt vsebuje kopico koristnih hranil za kožo: betakaroten, vitamin A, vitamin E in vitamin C, ki je potreben za sintezo kolagena. V 100 gramih te zelenjave je tudi 85 mg vitamina C. Poskusite jesti surov brstični ohrovt, narezan na zelo tanke rezine v solati, morda dodajte nekaj rezin parmezana. Tudi vaša koža vam bo hvaležna.
Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču