Uredništvo | 14. 8. 2024, 06:00
5 živil, ki jih ne smete zamrzniti (poglejte, kaj se zgodi!)
Previdno, nekatera hrana bo povzročila vašemu zamrzovalniku pravo razdejanje.
Zamrzovanje je odličen način, kako lahko varno shranimo ostanke kuhane hrane ali podaljšamo rok trajanja surovih sestavin. Vendar pa ni vsa hrana primerna za v zamrzovalnik. Tukaj je nekaj živil, ki jih nikakor ne smemo zamrzniti.
1. Avokado
Internet vam bo predstavil načine, kako lahko zamrznete avokado, saj pravilno shranjevanje zahteva nekaj priprav: najprej ga je treba narezati na koščke in marinirati v limoninem soku, šele nato ga lahko na hitro zamrznemo. Vendar se je treba zavedati, da bo v vsakem primeru izgubil masleno strukturo in lepo zeleno barvo. Avokado se ob izpostavljenosti zraku obarva rjavo in enako se zgodi, ko ga odtajamo. Spremeni se kemična struktura mesa in dobimo zdrizasto snov.
2. Kava
Okusna aroma kave je v oljih zrna. Dobro je, če lahko ohranimo ta olja sveža, vendar zamrzovalnik pri tem ne pomaga. Kavna zrna hitro absorbirajo vlago, kar uniči aromo olj, prav tako se vanje zažre okus drugih živil, shranjenih v zmrzovalniku. Tako lahko vaša kava hitro dobi okus po ribi ali zelenjavi, ki je na isti polici.
3. Kumara
Zmrznjena kumara vsekakor ni dobra ideja. Zaradi visoke vsebnosti vode se bo napihnila in počila, če je izpostavljena prenizkim temperaturam. Izgubila bo tudi svežo, čvrsto strukturo in postala mlahava, nič več hrustljavega ne bo ostalo in primerna bo samo še za v koš za smeti.
4. Jajca
Tudi jajca niso primerna za zamrzovalnik. Tekočina se bo razširila in nastala bo packarija. Lupina jajc bo popokala, bakterije iz zamrzovalnika pa bodo imele prost vstop v notranjost jajca, kar lahko povzroči resno zdravstveno škodo.
5. Jogurt
Kaj se zgodi, če jogurt izpostavimo nizkim temperaturam? Maščobe se bodo ločile od vode in formirale velike zmrznjene skupine, s tem pa razdelile strukturo. Z zmrzovanjem pridobi jogurt tudi bolj kiselkast okus.
Novo na Metroplay: "Materinstvo ti da novo dimenzijo organizacije, produktivnosti in empatije" | Sonja Šmuc