Nika Vajnhandl | 15. 3. 2022, 08:50

Čas je, da zamenjate pnevmatike: TE so prejele najboljšo oceno

Profimedia

Pri AMZS so izvedli raziskavo, ki je pokazala, kakšne vrste pnevmatik se v Sloveniji najbolj splača kupiti.

15. marec je dan, ko zimske pnevmatike niso več obvezne. Z menjavo sicer ni treba hiteti, saj nas lahko tudi spomladi preseneti sneg.

Pa vendarle: ko se boste odločite za menjavo, bodite pozorni na to, katere pnevmatike boste izbrali. AMZS je testiral 34 letnih pnevmatik, ki v letošnjem letu prevladujejo na slovenskem trgu. Ugotovili so, da so med pnevmatikami, ki jih je možno kupiti pri nas, vse manjše razlike.

Katerih avtomobilov je na slovenskih cestah največ?

V raziskavi so pod drobnogled vzeli pnevmatike v dimenzijah 185/65 R 15 in 215/60 R 16. Čeprav gre trend velikosti pnevmatik pri novih avtomobilih v smer večjih premerov, so 15-palčne pnevmatike za naknadno vgradnjo še vedno med najbolj razširjenimi na trgu, saj so nameščene na številne avtomobile manjših razredov, ki jih je na evropskih – pa tudi na slovenskih – cestah še vedno zelo veliko. Pnevmatike dimenzije 185/65 R 15 namreč uporabljajo avtomobili, kot so renault clio, VW polo, peugeot 208 in številni drugi avti tega razreda – testni avto za pnevmatike te dimenzije je bil VW polo.

"Letošnja bera 15-palčnih pnevmatik je bila očitno dobra, saj je postregla z razveseljivim dejstvom, da nobena pnevmatika na testu ni dobila slabše ocene od treh zvezdic oziroma oznake priporočljivo. To pomeni, da nobena pnevmatika ni pokazala resnejših pomanjkljivosti," je rezultate AMZS testa za manjšo dimenzijo pnevmatik v sporočilu za javnost predstavil Blaž Poženel.

Pnevmatike za terenska vozila

Razočarale pa niso niti 16-palčne pnevmatike, ki so primerne za zelo različne avtomobile, a v dimenziji 215/60 R 16 jih največkrat najdemo na kolesih kompaktnih in srednjevelikih cestnih terencev in križancev. Testni avto na letošnjem testu je bila škoda karoq, značilen predstavnik cestnih terencev, ki imajo pri nas vsako leto več kupcev.

"Med 18 preizkušenimi pnevmatikami te dimenzije je ena pnevmatika dobila skupno oceno priporočljivo z omejitvami oziroma le dve zvezdici. Pet pnevmatik je dobilo oceno zelo priporočljivo, 12 pnevmatik priporočljivo, ena pnevmatika pa priporočljivo z omejitvami. Tudi v tej dimenziji je skupen vtis pozitiven," je zapisal.

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu