STA | 12. 2. 2022, 12:57

Grožnja ruske invazije: države pozivajo vse svoje državljane k umiku iz Ukrajine - Slovenija še ne

Profimedia

Ob stopnjevanju napetosti na rusko-ukrajinski meji in preteči ruski invaziji vse več držav poziva svoje državljane k umiku iz Ukrajine - Slovenija še ne. Slovensko zunanje ministrstvo je za Slovensko tiskovno agencijo danes sporočilo: ''Neprestano smo v stiku s slovenskim veleposlaništvom v Kijevu, slednje pa s Slovenci, ki živijo v Ukrajini.''

Medtem pa so ZDA, Velika Britanija, Latvija, Estonija, Nizozemska, Nemčija, Belgija, Danska, Avstralija in Nova Zelandija že pozvale svoje državljane k umiku iz Ukrajine zaradi stopnjevanja napetosti in bojazni pred rusko invazijo na Ukrajino. 

"Napetosti med Rusijo in Ukrajino so se v zadnjih dneh povečale zaradi množične prisotnosti in premikov ruskih vojaških enot v bližini ukrajinske meje. Vojaškega konflikta ni mogoče izključiti," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa opozorilo nemško zunanje ministrstvo.

Tudi Belgija je danes svojim državljanom svetovala, naj zapustijo Ukrajino, in odsvetuje potovanje v to državo, je danes sporočilo belgijsko zunanje ministrstvo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Če se razmere poslabšajo, evakuacije iz Ukrajine ni mogoče zagotoviti. Zato je priporočljivo zapustiti državo, dokler je še mogoče," opozarja belgijska vlada.

Tako avstralska kot novozelandska vlada sta svoje državljane danes pozvali, naj zapustijo državo, dokler so še na voljo komercialni leti. Avstralski premier Scott Morrison je dejal, da so razmere v Ukrajini "zelo resne".

"Če bo tam prišlo do konflikta, bodo razmere zelo negotove. (...) Že nekaj časa je jasno sporočilo, da bi si Avstralci v Ukrajini morali prizadevati za izhod iz države," je dejal.

Izrael je izdal opozorilo svojim državljanom pred potovanjem v Ukrajino. Kot je v petek zvečer sporočilo izraelsko zunanje ministrstvo, bodo iz Ukrajine evakuirali sorodnike diplomatov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

ZDA so v petek pozvale svoje državljane v Ukrajini, naj državo zapustijo v naslednjih 24 do 48 urah. Svetovalec za nacionalno varnost ZDA Jake Sullivan je v petek posvaril, da bi lahko Rusija napadla Ukrajino še pred koncem zimskih olimpijskih iger v Pekingu.

Naj odidejo iz Ukrajine, dokler so še na voljo komercialna sredstva, so sredi stopnjevanja napetosti in bojazni pred rusko invazijo na Ukrajino svojim državljanom priporočile tudi britanske oblasti. Pozivu so nato v petek sledile še Latvija in Estonija ter Nizozemska.

Slovenija za zdaj še ni sprejela odločitve o pozivu slovenskim državljanom k umiku iz Ukrajine. Kot je za 24ur v petek dejal vodja konzularnega sektorja na MZZ Andrej Šter, Slovenija razmere pozorno spremlja in je neprestano v stiku s slovenskim veleposlaništvom v Kijevu. Slovenija sicer zaradi nepredvidljivosti situacije odsvetuje potovanja na obmejna območja z Belorusijo in Rusko federacijo ter potovanja na začasno okupirana območja Avtonomne republike Krim in Sevastopola ter določena območja Donecke in Luganske regije.

"Tistim, ki se odločajo za pot na območje Ukrajine, pa priporočamo resen razmislek o tem, da se potovanju odpovejo ali ga prestavijo na ugodnejši termin," so poudarili na MZZ.

Sredi stopnjevanja napetosti in bojazni pred rusko invazijo na Ukrajino se bosta danes po napovedih z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom po telefonu ločeno pogovarjala predsednika ZDA in Francije, Joe Biden in Emmanuel Macron.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije