N. V. | 3. 5. 2024, 17:34

Seznam najdražjih držav v Evropi (glede na življenjske stroške): takole je uvrščena Slovenija

Tina Kosec/Bobo

Ste si predstavljali, da smo uvrščeni tako visoko na tem seznamu?

Pred kratkim smo poročali o seznamu evropskih držav, v katerih je življenje najcenejše. Seznam, ki ga je pripravila spletna stran World Population Review, smo zdaj obrnili, da bi ugotovili, katere države v Evropi pa so najmanj dostopne in ugodne. Pri ugotavljanju, v kateri evropski državi je življenje najdražje, so pri raziskavi upoštevali pet kriterijev – življenjske stroške na splošno, cene najemnin ali stanovanj, cene hrane, cene v restavracijah in indeks cen pri proizvajalcih.

Evropske države, v katerih je življenje najdražje

1. Švica

Najdražja za življenje v Evropi je Švica. Blago in storitve v švicarskih mestih so 1,5-krat dražje od povprečja v Evropski uniji. Čeprav so njihove plače med najvišjimi v Evropi – povprečna letna plača za delo v Švici je okoli 80 tisoč evrov – se ljudje zadnja leta težko spoprijemajo z naraščajočimi življenjskimi stroški. Ocenjeni povprečni mesečni stroški za štiričlansko družino znašajo skoraj 6000 evrov. Obrok za dva v restavraciji srednjega cenovnega razreda stane več kot 100 evrov.

Švica

Švica

Profimedia

2. Islandija

Islandija se redno pojavlja na seznamih najdražjih držav v Evropi – skandinavska država, ki ima okoli 400 tisoč prebivalcev, namreč uvozi veliko blaga. Mesečni življenjski stroški za štiričlansko družino znašajo okoli 4320 evra brez najemnine. Povprečna plača znaša približno 4650 evrov.

Islandija

Islandija

Profimedia

3. Jersey

Na tretjem in četrtem mestu sta dve britanski davčni oazi. Prvi je otok Jersey. Minimalno so prebivalci sicer plačani 15,67 evra na uro, a veliko ljudi tam živi v revščini, saj jih je inflacija močno prizadela.

Jersey

Jersey

Profimedia

4. Guernsey

Druga britanska davčna oaza, ki se je znašla med petimi najdražjimi državami v Evropi, je Guernsey. Ocenjuje se, da standardni življenjski stroški za samsko odraslo osebo na Guernseyju brez plačila najemnine nanesejo približno 642 evra. Cene nepremičnin za najem pa se gibljejo od 930 evrov navzgor.

Guernsey

Guernsey

Profimedia

Čeprav so življenjski stroški na otoku Guernsey zelo visoki, še vedno pritegne množico ljudi, ki se zanimajo za nakup ali najem nepremičnine na njegovem otoku. V zadnjih letih se je gospodarstvo Guernseyja iz ladjedelništva razvilo v cvetoče finančno in turistično središče, ki postaja vse bolj priljubljeno.

5. Irska

Visoko povprečje skupnih cen na Irskem v veliki meri povzročajo dragi alkohol in tobak, cene energije, transporta in telefonske ter internetne storitve, a so tudi cene hrane in brezalkoholnih pijač 15 odstotkov višje od povprečja v Evropski uniji. Tudi strošek, ki ga boste plačali v restavraciji, je 28,5 odstotka nad povprečnimi cenami v Evropski uniji. Seveda so tudi plače na Irskem nad povprečjem Evropske unije, vendar pri mnogih ljudeh ne več kot 46 odstotkov.

Irska

Irska

Profimedia

Med deseterico najdražjih so še Norveška, Luksemburg, Danska, Nizozemska in Velika Britanija. Avstrija je na 11. mestu – Nemčija pa na 12. mestu.

Slovenija na 25. mestu

Slovenija se je znašla na 25. mestu. Je najdražja država za življenje v celi regiji, čeprav povprečna mesečna bruto plača v Sloveniji trenutno znaša 2279,52 evra.

Slovenija se je znašla na 25. mestu na seznamu najdražjih držav v Evropi.

Slovenija se je znašla na 25. mestu na seznamu najdražjih držav v Evropi.

Tina Kosec/Bobo

Ob Sloveniji je najdražje življenje v državah regije na Hrvaškem, ki je na 29. mestu, čeprav je slovenska povprečna bruto plača za 600 evrov višja od hrvaške. Hrvaški sledi Črna gora z 31, Madžarska z 32. Poljska je na 30. mestu – dražje od nje pa so Slovaška, Latvija, Litva, Slovenija, Grčija, Estonija, Češka, Portugalska in Španija, ki so v tem vrstnem redu razvrščene do 20. mesta.

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu