A. B. | 2. 4. 2022, 22:02

Je Putin najbogatejši človek na svetu, celo bogatejši od Abramovića?

Vladimir Putin in Roman Abramovič.

Profimedia/fotomontaža

Kako dobro ima Vladimir Putin skrite finančne zaklade? Z novim spletnim orodjem ga bodo popolnoma razgalili.

Ruski predsednik velja za enega najbolj skrivnostnih ruskih oligarhov, ki potihoma vodi svoje razkošno življenje. A morda nič več? Projekt za poročanje o organiziranem kriminalu in korupciji je namreč z objavo sledilnika premoženja ruskih oligarhov močno stopil na njegove prste.

Kako so „razkrinkali“ Putinovo premoženje?

Že leta 2021 je ekipa Alekseja Navalnega, trenutno zaprtega ruskega opozicijskega voditelja, javno razkrila podrobnosti o skritem kraljestvu ruskega predsednika tik ob Črnem morju. Kompleks, ki obsega 7.800 hektarjev, ne obsega le palače, temveč tudi cerkev, amfiteater, vinograde in domnevno hokejsko dvorano, so zapisali na N1. 

“Palača je dokaz, da Putin samega sebe ne vidi kot uslužbenca ali izvoljenega predstavnika ljudstva, ampak kot carja oziroma kralja,” je za CNN pojasnila ruska raziskovalna novinarka in aktivistka Marija Pevčik, ki je z Navalnim sodelovala pri tem razkritju. Po njenih besedah naj bi njegovo zasebno kraljestvo plačal investicijski sklad s pomočjo „dobrodelnih donacij“ ruskih oligarhov.

Kot so zapisali na N1 v projektu sledilnika sodeluje več velikih svetovnih medijev, ki so doslej razkrili več kot 150 nepremičnin, plovil, zasebnih letal, deležev v podjetjih in drugih vrst premoženja ljudi iz Putinovega kroga, skupno vrednih 17 milijard dolarjev.

Na seznamu se je znašel tudi ...

lastnik nogometnega kluba Chelsea, Roman Abramovič. Njegovo premoženje naj bi bilo po podatkih sledilnika vredno 13,5 milijarde dolarjev (kar znaša slabih 13 milijard evrov), v to pa so zajete številne posesti na francoski obali, zasebna letala in londonske nepremičnine.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije