STA | 30. 3. 2022, 10:18 | Vir: STA

Laži Rusije: se namesto umika pripravlja na večjo ofenzivo?

Profimedia

Situacijo je komentiral tudi ameriški predsednik Joe Biden. 

Rusija je premestila manjše število svojih enot iz okolice Kijeva, a se ne umika, ampak se morda pripravlja na večjo ofenzivo drugje v Ukrajini, je opozoril tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby. Tudi ukrajinska vojska ocenjuje, da je umik dela ruskih sil s front severno od Kijeva zgolj del prerazporeditev enot.

Skeptični do ruskih obljub

Rusko-ukrajinski pogovori v Istanbulu so prinesli prve znake optimizma, da je vojni v Ukrajini morda vendarle videti konec. Rusija je namreč napovedala veliko zmanjšanje svojih vojaških aktivnosti v okolici prestolnice Kijev in bližnjega Černigiva, kar je prvo tovrstno javno oznanilo ruske strani po napadu na Ukrajino. Ta korak naj bi služil okrepitvi medsebojnega zaupanja v nadaljnjih pogovorih med državama.

Generalštab ukrajinske vojske je v poročilu o dogajanju na frontah potrdil, da je Rusija res umaknila nekaj svojih enot iz okolice Kijeva in Černigiva, a obenem ocenil, da gre le za prerazporejanje oziroma rotacijo enot in ne dejanski umik. Kot kaže, se namreč te enote zdaj premikajo na druge fronte na vzhodu Ukrajine, je sporočil vojaški vrh.

Podobnega mnenja so v Washingtonu, kjer je predstavnik Pentagona prav tako poudaril, da se z območja Kijeva umika le majhno število enot, medtem ko jih velika večina tam ostaja. "Videli smo umik le majhnega števila enot proti severu. Rusija ni uresničila cilja zavzetja Kijeva, kar pa ne pomeni, da je grožnje za Kijev konec," je dejal Kirby.

"Temu nismo pripravljeni reči umik. Kar imajo v mislih, je verjetno premeščanje za druge prioritete. Moramo biti pripravljeni na večjo ofenzivo na drugih območjih Ukrajine," je še dejal Kirby in dodal, da se je povečala ofenzivna aktivnost ruskih sil v Donbasu.

Odziv ameriškega predsednika

Na koncu se je na rusko napoved odzval še predsednik ZDA Joe Biden. "Bomo videli. Ne bom ničesar sklepal, dokler ne vidim dejanj. Imel sem pogovor s štirimi zaveznicami v Natu - Francijo, Veliko Britanijo, Nemčijo in Italijo, ki se strinjajo, da je treba počakati in videti kaj ponujajo," je dejal Biden in ponovil, da bodo ZDA v vmesnem času nadaljevale z močnimi sankcijami in ukrajinski vojski še naprej zagotavljale zmogljivosti za obrambo.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije