4. 3. 2022, 13:46 | Vir: STA

Nevladne organizacije pod drobnogledom ruske policije

profimedia

Ruska policija je danes preiskala prostore ene najbolj znanih nevladnih organizacij s področja človekovih pravic Memorial, ki so jo morali ob ogorčenju mednarodne skupnosti zapreti konec lanskega leta. Poleg tega o preiskavi poročajo še iz prostorov vidnejšega centra za migrante Odbora za državljansko pomoč.

"Preiskave Memoriala se nadaljujejo na dveh lokacijah," je skupina zapisala na Telegramu.

Rusija je lani v odločitvah, ki so sprožile številne kritike, zaprla Memorial in njegovo mednarodno vejo. Memorial velja za nekakšen simbol postsovjetske demokratizacije. V minulih desetletjih je med drugim uspel zbrati obsežen arhiv zločinov iz časov nekdanje Sovjetske zveze, še posebej iz t. i. gulagov, predvsem pa se je neumorno boril proti kršitvam človekovih pravic v Rusiji. Ves čas je sestavljal tudi seznam političnih zapornikov.

O preiskavi prostorov pa poročajo tudi iz Odbora za državljansko pomoč, ki pomaga migrantom. Razlog za preiskavo ni znan, zaposlenim pa so policisti prepovedali uporabo telefona, tako da ne morejo stopiti v stik z njimi, so iz organizacije še sporočili na družbenih omrežjih.

Gre za zadnjo potezo proti kritikom Kremlja, potem ko je Rusija napadla Ukrajino pred enim tednom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Rusiji so neodvisni mediji in organizacije pod vse večjim pritiskom. Vidnejša medija Eho Moskve in Dožd sta ugasnila ta teden, danes pa je zaprtje zaradi vse večjih omejitev glede poročanja napovedala še neodvisna spletna stran Znak.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije