N. V. | 23. 7. 2022, 12:07

Razvili potniško letalo, ki bo letelo s hitrostjo 3000 kilometrov na uro. Kako hitro bomo lahko prepotovali svet?

Profimedia

Da so to letalo razvili so za načrtovanje porabili kar 26 milijonov ur!

Boom Supersonic je razkril novo zasnovo svojega potniškega letala s hitrostjo skoraj 3000 kilometrov na uro.

Po prvem vzletu leta 2029 bo prevažalo potnike med Londonom in New Yorkom v samo treh urah in pol. Za primerjavo: sedaj direkten let traja 7 ur in 20 minut.

Letalo naj bi bilo zgrajeno leta 2025, poletelo leta 2026 in naj bi prevažalo potnike do leta 2029.

Profimedia

Vrhunsko letalo

Novo letalo – imenovano 'Overture' – je, kot so s podjetja povedali za ameriški portal Daily Mail, vrhunec "26 milijonov ur načrtovanja simulirane programske opreme, petih testov v vetrovniku in 51 popolnih ponovitev načrtovanja".

Pravijo, da posodobljena konfiguracija "združuje številne inženirske inovacije na področju aerodinamike, zmanjšanja hrupa in splošne zmogljivosti", izvršni direktor in ustanovitelj Booma Blake Scholl pa opisuje Overture kot "nekako tako, kot če bi Concorde in 747 imela otroka".

Profimedia

Poleg tega zasnova s štirimi motorji "zmanjšuje hrup in obenem zmanjšuje stroške letalskih prevoznikov", pri čemer je "postavitev motorja izbrana tako, da ustreza najstrožjim zahtevam glede varnosti potnikov". Letalo bo pa lahko prevažalo med 65 in 80 potnikov.

Letalo za "posebne misije"

Letalstvo v zadnjih desetletjih ni doživelo velikega preskoka. "Overture je po svoji zasnovi revolucionaren in bo temeljito spremenil naše razmišljanje o razdalji," je dejal Scholl.

Profimedia

Boom Supersonic je tudi napovedal "prelomni partnerski sporazum" s podjetjem Northrop Grumman za razvoj "posebnih misij" za vlado Združenih držav Amerike in njene zaveznike.

To sodelovanje med Boomom in Northrop Grummanom odpira potencial, da Združenim državam Amerike in zaveznikom zagotovi neprimerljivo visoko hitrostno zmogljivost, ko in kjer je to najbolj potrebno, pravijo.

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu