L. PA. | 26. 4. 2024, 11:17

Najlepša spomladanska ljubljanska ulica prejela laskavo priznanje: izbrali so jo za ...

Metropolitan

Aljaževo ulico, ki se zaradi drevoreda cvetočih češenj v spomladanskem obdobju spremeni v romantično filmsko kuliso, so na občini izbrali za drevored leta 2023.

22. aprila 2024, na svetovni dan Zemlje, so na mestni občini razglasili ljubljanski drevored leta 2023.

Dobitnik laskavega naziva ni bil presenečenje: meščanke in meščani so odločili, da je drevored leta drevored japonskih češenj na Aljaževi ulici, o kateri smo prav pred kratkim poročali kot o najlepši spomladanski ulici v Ljubljani.

Ozka, mirna ulica, ki se na eni strani izteka na precej bolj prometno Celovško cesto, je v celoti ovita v češnjev drevored, ki ta predel v spomladanskem obdobju spremeni v romantično filmsko kuliso.

Metropolitan

Drevored je na izboru za naj ljubljanski drevored prejel 366 glasov oziroma 28 % vseh glasov in tako postal zmagovalni med sedmimi finalisti, v prvotnem izboru pa je bilo 20 drevoredov, ki so jih predlagale meščanke in meščani.

Na svetovni dan Zemlje so na občini izbranemu drevoredu tako simbolno nadeli znak z napisom drevored leta 2023, razglasitev pa so z glasbenim nastopom popestrili tudi učenke in učenci OŠ Spodnja Šiška.

Morda vas zanima tudi:

Približno 50 dreves, ki ulico poživljajo spomladi in jeseni

Kot so zapisali predlagatelji, je drevored najlepši spomladi, ko cvetijo japonske češnje, in takrat je zanje to najlepša ulica v Ljubljani. Številni sprehajalci se ob njem ustavijo in ga občudujejo ter fotografirajo.


Drevored japonskih češenj (Prunus japonica 'Kanzan') je sicer, še pravijo na občini, primer ustreznega izbora drevesne vrste za izbrani prostor. Približno 50 dreves japonskih češenj 'kanzan' je lepa in atraktivna poživitev ulice, posebej v spomladanskem času, ko drevesa cvetijo, pa tudi jeseni z lepo jesensko barvo listja drevesa lepo krasijo ulico.

Novo na Metroplay: "Te volitve bodo res prelomne" | N1 podkast s Suzano Lovec