R. K. | 3. 11. 2022, 20:26

Apple draži svoje storitve: uporabnike presenetilo nepričakovano sporočilo

Profimedia/fotomontaža

Pri ameriškem tehnološkem velikanu so začeli svoje naročnike obveščati o novosti, ki jih bo opazno udarila po denarnici.

Ameriško podjetje Apple je pred kratkim podražil cene svojih telefonov, sedaj pa dražijo še nekatere svoje digitalne storitve. S 4. decembrom bodo tako porabniki za storitve Apple Music, Apple TV+ in združeno naročnino Apple one plačevali več. Svoje naročnike so o tem obvestili po elektronski pošti.

V obvestilu uporabnikom storitve Apple Music so zapisali, da ceno mesečne naročnine dvigujejo iz 5,99 evra na 6,49 evra za posameznike ter 8,99 na 9,99 evra za družinsko naročnino. Podražitev bo avtomatično stopila v veljavo 4. decembra.

Uporabnike so ob tem opozorili, da lahko, če se želijo izgoniti plačevanju dražje storitve, svojo naročnino prekličejo najkasneje dan pred omenjenim datumom. Razlog za podražitev Applove glasbe naj bi bile višje cene za avtorske pravice, so zapisali pri tehnozvezdje.si.

Največja podražitev za Applovo televizijo

Za kar 40 odstotkov se bo po poročanju omenjenega medija podražila tudi naročnina na pretočne vsebine Apple TV+, za katero bo namesto dosedanjih 4,99 evra treba mesečno odšteti 6,99 evra. Letna naročnina bo stala 69 namesto 49 evrov.

Profimedia

Pri podjetju dvig cen upravičuejo s tem, da je ponudba vsebin sedaj bistveno bogatejša kot ob vzpostavitvi storitve:

"Apple TV+ smo ponudili za zelo nizko ceno, ker smo startali z zgolj nekaj serijami in filmi. Tri leta kasneje ta storitev obsega obširno izbiro nagrajenih in kritiško dobro sprejetih serij, filmov, dokumentarcev ter otroškega in družinskega razvedrila, ki jih ustvarjajo najbolj domiselni ustvarjalci na svetu".

Dražijo se še druge storitve

Podražila se bo tudi naročnina na Apple One, ki poleg Applove glasbe in video vsebin zajema tudi knjižnico iger Arcade in 50 gigabajtov prostora za hranjenje v oblaku iCloud. Namesto 10,95 evra mesečno bo po novem treba odšteti 12,95 evra. Za družinski paket, v katerega je mogoče povezati do šest uporabniških računov, pa bo namesto 14,95 treba odšteti 16,95 evra na mesec, so še navedli pri tehnozvezdje.si

Profimedia

Ob tem so se pri ameriškem tehnološkem velikanu odločil za približno 30 odstotkov podražiti tudi aplikacije in igre, o čemer so že obvestili razvijalce. Za storitve Arcade in iCloud pa višjih cen zaenkrat še ni na vidiku.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije