P.M. | 19. 11. 2022, 22:56

Dočakali smo prvi letošnji sneg v nižinah. Kje je zapadel?

Profimedia

Kot kaže vremenska napoved, ga je ta vikend pričakovati še kar nekaj.

Napovedi vremenoslovcev so se uresničile, saj se je meja sneženja res spustila do nižin. O prvih snežinkah poročajo s pomurskega konca države, sneži tudi na območju Orešja pri Ptuju. Ponoči bo na jugovzhodu države še snežilo, drugod bo oblačno z dežjem.

Na Facebooku Meteoinfo Slovenija, so objavili posnetek sneženja s pomurske avtoceste, v bližini Svetega Jurija ob Ščavnici. 

Slovenijo od severovzhoda počasi preplavlja hladnejši zrak. Meja sneženja se je ponekod na Štajerskem in v Prekmurju že spustila do nižin, sneži tudi v višjih legah Dolenjske, Kočevske in Notranjske.

Na Mariborskem Pohorju (1000 m n.v.) se že vztrajno prijema sneg. Ničta izoterma se nahaja nekje na 700 m n.v. medtem ko je meja sneženja v okolici Maribora nekje na 500 m n.v.

Meja sneženja se bo po napovedih še spuščala. Ker pa imamo t. i. mejno situacijo, je pričakovati, da bodo razlike med kraji velike. Za mejne situacije je namreč značilno, da že manjše spremembe temperature, jakosti padavin in hitrosti vetra v spodnji plasti ozračja pomenijo nekaj sto metrov višjo ali nižjo mejo sneženja. 

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk